ÁRVÍZ: Délutáni helyzetkép a vasúton

Bár már pénteken növelték a vonatok sebességét, még mindig vannak késések mind a dunántúli, mind pedig az észak-magyarországi vasútvonalakon.

Utóbbiak esetében, főképp Miskolc térségében a hosszú hétvégén is maradnak olyan szakaszok, ahol egyáltalán nem közlekednek a szerelvények. Itt buszok szállítják az utasokat.

A MÁVINFORM vasárnapi tájékoztatása szerint szombat óta – a Miskolc-Tornanádaska vonal kivételével – nem történt jelentősebb változás a vasúton. Az említett vonalon, Edelény és Tornanádaska között ugyanis már nem a helyi volán viszi az utasokat, pótlóbuszokat indítottak. Mind a Dunántúl, mind pedig Észak-Magyarország árvíz által érintett vonalszakaszain már pénteken növelték a sebességkorlátozások felső határát, de még mindig vannak késések. Észak-Magyarországon, főleg Miskolc térségében a hosszú hétvégén is maradtak olyan vonalszakaszok, ahol nem közlekedhetnek a szerelvények.

Észak-Magyarország területén, a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon Nyékládháza és Miskolc-Tiszai pályaudvar között még mindig csökkentett sebességgel tudnak csak közlekedni a járatok, bár a sebességkorlátozás felső határát pénteken megemelték. Ugyanakkor a Tiszai pályaudvar-Felsőzsolca állomások között, a Sajó hídon továbbra is 40 kilométer per órás sebességkorlátozás van érvényben. Felzsőzsolca, Hernádnémeti és Bőcs között a Hernád hídon szintén sebességkorlátozás van. Mindezek miatt a vonatok továbbra is 10-15 perces késéssel tudnak csak haladni.

A Miskolc-Nyíregyháza vonalszakaszon, Mezőzombor és Szerencs között a vízátfolyások miatt még mindig csökkentett sebességgel közlekednek a szerelvények. Ez további késéseket okoz a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza vonalon. A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon, Olaszliszka, Tolcsva és Sátoraljaújhely között továbbra sem járnak a vonatok, pótlóbuszok viszik az utasokat. Ez 10-15 perces késéseket okoz a teljes vonalon. Ezen a szakaszon egyébként az ünnepi hétvégén is szünetel a vonatforgalom.

A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vonalon, Jászapáti és Vámosgyörk állomások között sem járnak még a szerelvények, a pályát lezárták. Itt is vonatpótló autóbuszok közlekednek körülbelül 10 perces késéssel. A Vác-Balassagyarmat vonalon, Drégelypalánk-Balassagyarmat között is hasonló a helyzet az Ipoly áradása miatt. Az utasokat buszok viszik. Ezen a vonalon még mindig 5-10 perces késések várhatók. A vonatok ezeken a szakaszokon a hosszú hétvégén sem közlekednek.

A Dunántúlon, a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, Nagyszentjános és Győrszentiván között a Bakony-ér áradása miatt a vonatok továbbra is csökkentett sebességgel járnak. Azonban egy szakaszon a sebességkorlátozás felső határát már növelhették, a vonatok változatlanul 5-10 perces késéssel közlekednek.
Budapest-Pécs vasútvonalon Sásd és Dombóvár, illetve Döbrököz és Dombóvár között ugyancsak lassabban haladhatnak a vonatok, átlagosan 10-15 perccel hosszabb a menetidő. A rendkívüli időjárásra való tekintettel a Budapest-Pécs vonalon közlekedő InterCity vonatok – csak úgy mint korábban – pót- és/ vagy helyjegy nélkül vehetők igénybe, egészen éjfélig.

A Dombóvár-Bátaszék vonalon, Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között vonatpótlók szállítják az utasokat. Emiatt 10-15 perces késések várhatók. Az említett szakaszon az ünnepi hétvégén is szünetel a vonatforgalom.

Pénteken a Kaposvár-Siófok vonalon Kapoly és Karád, valamint Tab és Áránd között sebességkorlátozást kellett bevezetni. Emiatt a szerelvények továbbra is 5-10 perccel hosszabb menetidővel közlekednek.