ÁRVÍZ – Délutáni helyzetkép a vonatközlekedésben

Több dunántúli és észak-magyarországi vonalon már megemelték az árvíz miatt lecsökkentett sebességet, de – főleg Miskolc térségében – még mindig van olyan vonalszakasz, ahol egyáltalán nem tudnak közlekedni a vonatok.

Pénteken a Kaposvár-Siófok vonalon Kapoly és Karád, valamint Tab és Áránd között sebességkorlátozást kellett bevezetni. Itt korábban erre nem volt szükség. Emiatt 5-10 perces késések is előfordulhatnak – tájékoztatta a Független Hírügynökséget péntek délutáni közleményében a MÁVINFORM.

Észak-Magyarország területén, a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon Nyékládháza és a miskolci Tiszai pályaudvar között még mindig csökkentett sebességgel tudnak csak közlekedni a járatok, de már növelhették a sebességkorlátozás felső határát. Ugyanakkor a Tiszai pályaudvar-Felsőzsolca állomások között, a Sajó hídon továbbra is 40 kilométer per órás sebességkorlátozás van érvényben. Felzsőzsolca, Hernádnémeti és Bőcs között a Hernád hídon szintén sebességkorlátozás van. Mindezek miatt a vonatok továbbra is 10-15 perces késéssel közlekednek.

A Miskolc-Nyíregyháza vonalszakaszon, Mezőzombor és Szerencs között a vízátfolyások miatt csökkentett sebességgel haladnak a szerelvények. Ez további késéseket okozhat a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza vonalon. A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon, Olaszliszka, Tolcsva és Sátoraljaújhely között egyáltalán nem járnak a vonatok, pótlóbuszok viszik az utasokat. Ez 10-15 perces késéseket okoz a teljes vonalon. Ezen a szakaszon egyébként az ünnepi hétvégén is szünetel a vonatforgalom.

A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vonalon, Jászapáti és Vámosgyörk állomások között sem járnak a szerelvények, a pályát lezárták. Itt is vonatpótló autóbuszok közlekednek körülbelül 10 perces késéssel. A Vác-Balassagyarmat vonalon, Drégelypalánk-Balassagyarmat között is hasonló a helyzet az az Ipoly áradása miatt. Az utasokat buszok viszik. Ezen a vonalon 5-10 perces késések várhatók. A vonatok ezeken a szakaszokon még biztosan nem fognak járni a hétvégén.

Ezzel szemben a Miskolc-Hidasnémeti vonalon már korlátozás nélkül járhatnak a szerelvények, bár néhány perces késések előfordulhatnak.

A Miskolc-Tornanádaska vasútvonalon, Sajóecseg és Szendrő között a vonatok helyett a Borsod Volán szállítja az utasokat menetrend szerinti járataival, mert nem tudtak pótlóbuszokat indítani. Ez az ünnepi hétvégén is így marad. Az érvényes vasúti bérleteket a busztársaság továbbra is elfogadja. Az előre megváltott vasúti menetjegyeket a MÁV-START jegypénztáraiban vissza lehet váltani.

A Dunántúlon, a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, Nagyszentjános és Győrszentiván között a Bakony-ér áradása miatt a vonatok továbbra is csökkentett sebességgel járnak. Azonban egy szakaszon a sebességkorlátozás felső határát már növelhették, a vonatok jelenleg 5-10 perces késéssel közlekednek.

A Budapest-Pécs vasútvonalon Sásd és Dombóvár, illetve Döbrököz és Dombóvár között ugyancsak lassabban haladhatnak a vonatok, átlagosan 10-15 perccel hosszabb a menetidő. A rendkívüli időjárásra való tekintettel a Budapest-Pécs vonalon közlekedő InterCity vonatok pót- és/ vagy helyjegy nélkül vehetők igénybe pénteken éjfélig.

A Dombóvár-Bátaszék vonalon, Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között is vonatpótlók szállítják az utasokat. Emiatt 10-15 perces késések várhatók. Az említett szakaszon az ünnepi hétvégén is szünetel a vonatforgalom.

Pénteken a Kaposvár-Siófok vonalon Kapoly és Karád, valamint Tab és Áránd között sebességkorlátozást kellett bevezetni. Itt korábban erre nem volt szükség. Emiatt 5-10 perces késések is előfordulhatnak.