ÁRVÍZ – A szúnyogírtásról is tárgyal kedden a Kormányzati Koordinációs Bizottság

Elszaporodnak a szúnyogok az árvíz és belvíz sújtotta területeken, ezért esetleges írtásukról is tárgyal kedden a Kormányzati Koordinációs Bizottság – mondta Falus Ferenc a Független Hírügynökségnek vasárnap.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: szerencsére Magyarországon nem honos a maláriát terjesztő szúnyog ezért az árvíz sújtotta területeken nem kell tartani attól, hogy a csípéseken kívül a vérszívók más kellemetlenséget is okoznának.

Az országos tiszi főorvos elmondta: jelenleg egyedül a fertőző májgyulladás veszélyezteti az érintett területek lakosságát. Ez ellen, tehát a gyulladást okozó Hepatitis A vírus ellen az ÁNTSZ felkészítette a háziorvosokat és már szállított ki a gamma-globulin védőoltásból is, amely megelőzi a fertőzést.

A szúnyog-invázió egyébként tavaly is megjelent miután minden idők egyik legnagyobb árhulláma vonult le a Rábán. A vérszívók ellepték a Rába-parti településeket, Vas megyében csaknem 30 faluban szenvedtek a szúnyogoktól. Akkor azt mondták a szakemberek, hogy a hatékony szúnyogírtáshoz legalább 10 naponta kell, háromszor permetezni. Ez akkor egy-egy településnek 3 millió forintjába került volna, de az önkormányzatoknak nem volt pénzük ezt kifizetni.