ÁRVÍZ – 177 millió (eddig) a védekezésre

Eddig 177 millió forint előleget utaltak ki az árvízzel küzdő önkormányzatoknak a védekezésre – mondta a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón az ügyvivő önkormányzati miniszter.

Egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy a települések tudnak még pénzt igényelni, amelyet a lehető leggyorsabban meg is kapnak.


A vízügyi szakembereken kívül 8700-an vesznek részt az árvízi védekezésben. Tűzoltók, rendőrök, polgári védelmi szakemberek, katonák, speciális mentők és katasztrófavédelmi szakemberek, illetve 6000 önkéntes is segít a védekezésben és a károk felszámolásában az árvíz sújtotta településeken – mondta Varga Zoltán ügyvivő önkormányzati miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.
Hozzátette, hogy eddig 177 millió forint előleget utaltak ki a védekezésre azoknak az önkormányzatoknak, akik jelezték, hogy szükség van a pénzre. Az igények egyébként folyamatosan érkeznek be és a lehető leggyorsabban igyekszik a minisztérium eljuttatni a településeknek a szükséges összeget.

Varga Zoltán azt is elmondta, hogy csütörtökön egy órára összehívta a Kormányzati Koordinációs Bizottságot, ahol értékelni fogják a helyzetet, illetve meghatározni a további teendőket.

Szabó Imre ügyvivő környezetvédelmi miniszter a tájékoztatón arról beszélt, hogy jelenleg a hazai vizeken 1077 kilométer hosszan van szükség valamilyen védekezésre, ebből 130 kilométeren rendkívüli a készültség. A leginkább érintett folyók a Zagyva, a Hernád, a Bódva és a Sajó. Eddig már csaknem 2 millió homokzsákot használtak fel az áradó folyóknál, hogy a településeket és az értékeket megóvják a víztől.
– Független Hírügynökség –