Ártalmasabb az alkohol a heroinnál?

Ártalmasabb az alkohol a heroinnál?
A kábítószerek közül az alkohol okozza a legtöbb ártalmat, legalábbis társadalmi szempontból – állítja egy friss brit tanulmány, amely a tekintélyes orvosi szaklapban, a Lancet folyóiratban jelent meg.

A BBC hétfői tudósítása szerint a kutatásban 20 féle drogot vizsgáltak meg 16 szempontból – annak tekintetében, hogy azok mennyire ártalmasak a használókra és a társadalomra, valamint mindkét csoport együttesére nézve.

Eszerint a dohányt ugyanolyan károsnak találták mint a kokaint, az ecstasyt és LSD-t pedig a legkevésbé ártalmas szerek közé sorolták. A tanulmányban dolgozó szakértők minden egyes vizsgált drogot pontoztak, többek közt azok mentális és fizikai ártalmai, a hozzászokás veszélye, a bűnözésre való hatása, valamint a társadalomra háruló költségei alapján. A kutatás közben minden egyes kábítószer hatását önmagában vizsgáltak, vagyis a használók egyszerre mindig csak egy droggal éltek.

A vizsgálat eredményei alapján kialakult diagram azt mutatta, hogy a használókra nézve a legveszélyesebb a heroin, crack és a metilamfetamin. De társadalmi szempontból az alkohol lett a legkárosabb szer, amelyet a heroin és a crack követ a brit tudósok listáján. Amikor pedig a két listát, az egyéni ártalmak és a társadalmilag káros hatások listáját összevetették egymással a kutatás résztvevői arra jutottak, hogy szintén az alkohol a legveszélyesebb drog.

A tanulmány egyik szerzője David Nutt professzor, aki korábban Nagy-Britannia legfőbb drogügyi tanácsadója, akit a kormány tavaly októberben menesztett tisztségéből. Nutt professzor szerint az alkohol azért olyan ártalmas, mert olyan sokan használják. Természetesen a crack és a kokain sokkal inkább veszélyes a hozzászokás szempontjából. De az alkoholt világszerte sokkal többen használják tudatmódosító anyagként. Ezért a professzor szerint fontos, hogy külön szemléljük a kábítószerek egyénre, illetve társadalomra gyakorolt hatását.
– Független Hírügynökség –

Címkék: , , , ,