Ár-és belvízgondok Borsodban

Több utat le kellett zárni Borsod megyében a Sajó és a Tisza áradása miatt. A folyókon a legalacsonyabb, elsõ fokú a készültség, a víz egyelõre nem fenyeget településeket.

A belvíz viszont komoly gondot okoz Észak-Magyarországon, 14 ezer hektár van víz alatt. A legrosszabb a helyzet a Bodrogközben, ahol a terület egyharmada került  víz alá.

A Tisza és a Sajó áradása miatt több út járhatatlan Borsod megyében. A Vadna és Sajóvelezd közötti útszakaszt újra kell majd építeni. Nem bírta az áradást, a talaj átázott, megcsúszott, és magával rántotta a burkolatot. Több tízmillió forintba kerül majd a helyreállítás – mondta a Független Hírügynökségnek vasárnap Szilvai József Attila, a Magyar Közút Észak-Alföldi Regionális Fõmérnökségének osztályvezetõje.

A földeken húsz-harminc centiméter víz áll. Kiss László gazdálkodó a Független Hírügynökségnek elmondta: hatvan hektáron repcét ültetett õsszel.
“Negyven éve gazdálkodom, ilyen jó repcém még nem volt. De ami most történik, az tragédia” – fogalmazott. A gazdálkodó kára hétmillió forint.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Bodrogközben a legrosszabb a helyzet, a terület egyharmada víz alatt van.Sporthírek