Április közepéig nem árverezhetõk el lakottan lakások

Keddtõl április 15-éig senkit sem lehet a lakásából utcára tenni, a kormány rendelete ugyanis a végrehajtáson kívüli értékesítésre, vagyis az elárverezésre is kiterjesztette a tilalmat – jelentette be hétfõn Kiss Péter társadalompolitikai miniszter.

A rendkívüli hideg télre tekintettel február 2-ától április 15-éig tilos utcára tenni olyanokat, akik nem tudják fizetni lakásuk törlesztõ-részletét, és a szerzõdésük tartalmazza a végrehajtáson kívüli értékesítés lehetõségét, amelynek sorában lakottan árverésen adják el az ingatlant, majd kiteszik a volt tulajdonost – ismertette a kormány döntését Kiss Péter.

A társadalompolitikai miniszter a kormányszóvivõi tájékoztatón elmondta, hogy a nemrégiben hatályba lépett törvénymódosítás már megtiltotta, hogy ez évtõl ilyen lehetõséget belevegyenek az ingatlanszerzõdésekbe, de a korábban kötöttek közül sok még tartalmazza ezt. A nem fizetés miatt veszélybe került 6-11 ezer lakásból néhány százról van szó – mondta Kiss. Jelenleg tehát senkit sem lehet lakásából az utcára tenni – foglalta össze a miniszter.

A moratórium miatt egyes cégek anyagi veszteséget szenvedhetnek el, de a kormány nem fogja kárpótolni ezeket – mondta Független Hírügynökség kérdésére Kiss Péter. A társadalmi szolidaritás rangsorol – tette hozzá.