Állítólag nincs luxus Miskolcon

Nincs luxus Miskolcon? Vagy csak luxusadó nincs? Vagy hiányzik az arra vonatkozó rendelet? Vagy van, csak nem érvényes? Miskolc önkormányzati rendelete szerint a városban mindössze 7 luxusingatlan létezik. Vajon hogy létezik ez?

Lapunk a következő információ birtokába jutott: Miskolcon a tavalyi, módosított rendelet alapján idén nem kell luxusadót fizetni, mert történt egy kis hiba. Bár van erre vonatkozó önkormányzati rendelet, ami alapján kivetették az luxusadót, de az egyik érintett adóalany pert indított az önkormányzat ellen: és nyert!
Az említett „adóalany” jogi képviselője, dr. Rózsa Péter megerősítette információnkat.

A törvény értelmében a luxusadóról szóló önkormányzati rendeletet a tárgyévet megelőző év december 15-ig kell kihirdetni. A miskolci közgyűlés 2007. december 13-án elfogadta az erről szóló rendeletet (a korábbi két évre vonatkozó alaprendelet módosításaként), ám azt csak december 20-án hirdette ki. Erre hivatkozva a Közigazgatási Hivatal előtti perben az önkormányzat visszavonta a luxusadó megfizetésére kötelező határozatát, így a felperesnek nem kellett megfizetnie a luxusadót.

Társasházasítás

A felperest képviselő dr. Rózsa Péter úgy tudja: a megyei jogú város területén mindössze 7 luxusingatlanra, azaz 100 millió forint értékű, vagy annál értékesebb ingatlanra vetett ki luxusadót az önkormányzat. Nem mintha ennél nagyobb ingatlanok nem lennének, csak azok tulajdonosai, vélhetően nagy előrelátással, „társasházasították” azokat, így egy-egy tulajdonosra ennél csak kevesebb értékű ingatlan jut.

Mindenkinek visszajár

– Mindazoknak, akik befizették a luxusadót 2008-ban, a miskolci önkormányzatnak teljesen vagy részben vissza kell fizetnie a fejenként 100 ezertől 200 ezer forintig terjedő összeget. Az én ügyfelem 168 ezer forintot úszott meg – jelentette ki az ügyvéd.
– Azt már magánvéleményként teszem hozzá, hogy bizonyos lakóházak után erkölcsileg elfogadható a luxusadó. Sajnálom, hogy az önkormányzat elrontotta – mondta.

Bárhol is van…

További pikantériája a helyi rendeletnek, hogy a forgalmi érték megállapításánál nem él azzal a lehetőséggel, hogy különböző értékövezeteket állapít meg a városban (miként azt például Budapesten nem csak a kerületek között, hanem egy-egy kerületen belül is tették, utcákra lebontva). Miskolcon, az önkormányzat vonatkozó rendelete szerint az egész városban 250 ezer forintot ér a lakóingatlan egy négyzetmétere, függetlenül attól, hogy mondjuk Szirmán, Tapolcán, Lillafüreden vagy Perecesen van. Márpedig nyilvánvaló, hogy aki „szegényebb” lakónegyedben él, attól nem várható el ugyanolyan összegű luxusadó, mint aki gazdagabb övezetben lakik. Éppen ezért a miskolci rendelet az ügyvéd szerint sérti az Alkotmányban rögzített, úgynevezett arányos közteherviselés elvét, ezért dr. Rózsa Péter az Alkotmánybírósághoz fordult annak megállapítására: a miskolci önkormányzat köteles lett volna értékövezeteket készíteni, vagy sem? (Ámbár például Debrecen és Nyíregyháza sem szabott értékövezeteket.)

Várjuk a választ

A témával kapcsolatban megkerestük írásban a város jegyzőjét, dr. Mihalecz Pétert, választ várván egyebek között arra: csak egy ilyen per van/volt vagy több is? Ki a felelős a késlekedésért, s hogy felelősségre vonták-e érte.

Kapcsolódó letölthetők: