Magyarország

2011.02.14. 11:48

Szervátültetés állomásait bemutató tárlat nyílik a Semmelweis Egyetemen

<p>Több mint ötven fotón keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a transzplantáció négy állomását hétfőtől a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri elméleti tömbjében. Nem ijesztő képekre kell gondolni, a donációt, a dialízist, a szervátültetést és az új szervvel élőket mutatják be- mondta a Független Hírügynökségnek Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány elnöke, aki maga is új vesét kapott 1994-ben. Február 28-ig látható a tárlat.</p>

Az "Árnyék és Fény" című fotókiállításon Tarján Iván több mint ötven képét állítják ki. A képek bemutatják azokat a stációkat - donáció, művese kezelés, transzplantáció -, amíg a végstádiumú szervelégtelenséggel élő beteg a szervátültetésnek köszönhetően aktív, teljes életet élő emberré válhat- mondta Szalamanov Zsuzsa. A február végéig látható kiállítás célja elősegíteni a donációk, azaz a szervadományozások számának növekedését. Egy donor akár hét ember életét is megmentheti- hangsúlyozta a Transzplantációs Alapítvány elnöke. Elmondta, hogy átlagosan négy évet kell idehaza várni a szervátültetésre, a legnagyobb igény vesére mutatkozik.

Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája január 26-án sajtótájékoztatón ismertette a tavalyi adatokat. 2010-ben 159 agyhalott donortól tudtak szerveket eltávolítani Magyarországon, ami 13,6 százalékkal több volt, mint egy évvel korábban. Nőtt az élő donoroktól kapott vesék száma is, így tavaly 75 százalékkal több, összesen 42 veseátültetést végezhettek az orvosok. Bár a rendelkezésre álló donorszervek még így sem tudják kielégíteni az átültetésre várók igényét, a növekvő számok azt is jelentik, hogy Magyarország az uniós donációk terén a középmezőnybe került.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!