19 évig lehetett látogatni, a hónap végén bezár a kiállítás

“Szöged hírös város” címmel új állandó néprajzi tárlatot rendeznek a Móra Ferenc Múzeum néprajzos muzeológusai. A régi, 19 éves néprajzi kiállítás – “Csongrád megye népmûvészete”-t – mutatta be, már csak két hétig látható.

Az új állandó néprajzi kiállítás kiemelt témái a Tiszához kapcsolódó tevékenységek, a homoki gazdálkodás és a paprikatermesztés, a híressé vált kisiparok – papucsos, késes mesterség – a gyékényszövés, a népi építészet sajátosságai és a sokakat vonzó alsóvárosi búcsú.

A látogatók eligazodását, elmélyülését a terem több pontján is elhelyezett informatikai eszközök segítik majd, amelyek segítségével különbözõ hangeffektusokat lehet hallani és filmrészletek is meg lehet nézni. Újdonság lesz a tárlathoz kapcsolódó, önálló “mini” website, ahol látogatói fórum is nyílik az érdeklõdõk és véleményt formálók számára. A beruházás teljes költsége meghaladja a negyven millió forintot.

Az 1991-ben nyílt “Csongrád megye népmûvészete” címû tárlat február 28-ig látogatható. A nagysikerû kiállítás tárgyai csaknem húsz év után visszakerülnek régi helyükre: a megye öt múzeumának raktáraiba. A szegedi Móra-múzeum további tervei között természettudományi és néprajzi látványtár kialakítása is szerepel, így a tárgyak egy része – sikeres pályázat esetén – újra látható lesz az épület földszintjén.Sporthírek