1848 üzenete: fontos az összefogás

1848 üzenete: fontos az összefogás
Nagykálló – Valamennyiünk elődje részt vett valamilyen formában a szabadságharcban, s erre büszkének kell lennünk.

Bár kellemetlenül szeles időjárás fogadta Nagykállóban március idusán az 1848-as forradalomra emlékező helybelieket, mindez azonban nem tompította az ünnepi hangulatot.

A városi önkormányzat és a művelődési központ által szervezett ünnepségen dr. Elek Tamás, a Nagykállói Középiskolák igazgatója mondott ünnepi beszédet a település főterén felállított dobogón. Először Petőfi Sándor naplójából idézett gondolatokat, majd arról szólt, hogy a márciusi hónap a tavasz, az ifjúság, a szerelem, a megújhodás, a forradalom időszaka. Visszatekintett Nagykálló forradalomban betöltött szerepére is.

A város mindig kiállt a forradalom mellett, a megyeháza előtt tettek esküt a nemzetőrök, s a település adott kosztot és kvártélyt is magyar szabadságért küzdő katonák számára. A szónok összehasonlította az akkori társadalmat napjaink társadalmi-politikai helyzetével. Míg 1848-ban és ’49-ben az összefogás, a felebaráti szeretet volt a jellemző, napjainkban a széthúzás, a gyűlölködés a meghatározó az emberek közötti kapcsolatban.

Elek Tamás feltette azt a kérdést is, mit jelent a ma élők számára a forradalom. Válaszában utalt arra, hogy valamennyiünk elődje részt vett valamilyen formában a szabadságharcban, s erre büszkének kell lennünk. Ugyanakkor fontos tanulsága, máig szóló üzenete is van a forradalomnak, amelyet jó lenne megfogadnunk: az előrehaladás érdekében szükséges az összefogás.

Az ünnepi gondolatok után „Márczius, gyümölcsoltó tavasz” címmel mutatták be műsorukat a Korányi Frigyes Gimnázium diákjai. A programban közreműködött a Gilicemadár nápdalkör.

A nagykállói fiatalok a kosztümös előadásban felidézték a korabeli nagykállói eseményeket a forradalom hírének megérkezésétől kezdve a honvédek eskütételén keresztül a szabadságharc leveréséig, az osztrák megtorlásig.

A diákok műsora után a Szabadság-szobornál elhelyezték a hála és a tisztelet koszorúit az önkormányzat, a társadalmi és civil szervezetek, a pártok, az oktatási intézmények képviselői.

– M. Magyar László –