1800 négyzetméteres föld alatti múzeum nyílt Pécsett

Föld alatti múzeumban mutatják be az ország legnagyobb római korból fennmaradt épületét Pécsett. A székesegyház mellett álló hétkaréjos ókeresztény sírkápolnát 1938 – ban fedezték fel, de akkor a II. világháború kitörése miatt visszatemették a leleteket. Az ásatásokat 2004 – ben kezdték el újra.

40 tonna üveget, 80 tonna vasat, 1500 tonna betont használtak fel és 9 ezer tonna földet termeltek ki az 1800 négyzetméteres föld alatti múzeum megépítéséhez. A 21 méter hosszú, 17 méter széles sírkápolna a legnagyobb római korból fennmaradt épület az országban.

“Sírépület volt, amelynek a szintjét azért nyomták le 2,5 – 5 méterrel a külső szint alá, hogy kvázi föld alatti teret teremtsenek a beépített sírok számára.” – mondta a Független Hírügynökségnek Visy Zsolt régész.

A kápolnát azonban soha nem fejezték be teljesen, így sírok sem voltak benne. A régészek szerint a kora középkorban itt működhetett a székesegyház. A föld feletti falrészeket a tatárjárás alatt lerombolták. A föld alatti falak viszont néhol két méter magasan is megmaradtak. A múzeum folyosóit összekötötték a korábban feltárt hat ókeresztény sírkamrával, így most azok is megtekinthetők a sírkápolnával együtt.

A föld alatti múzeum tetejét hat centiméter vastag üveggel borították, amely akár egy autó súlyát is elbírná. Így akinek csak néhány perce van a múzeum látogatásra, az fentről is megtekintheti a hét karéjos sírkápolnát az üvegen keresztül.