180 ezren követelik a bikaviadal betiltását a barcelonai parlamenttől

180 ezer aláírással peticiót adtak be állatvédők a katalán parlamentnek csütörtökön, hogy a spanyol tartomány törvényhozása tiltsa be Katalóniában a bikaviadalokat.

Az aktivisták úgy nevezik kezdeményezésüket, hogy “Prou!” vagyis “Elég! A törvény értelmében elegendő lett volna 50 ezer támogató aláírás is a helyi lakosoktól, hogy a regionális parlamentnek kötelező legyen szavaznia a javaslatról. A kampányt támogatja a brti komikus, Ricky Gervais és az amerikai tévésorozat, a “Baywatch” egykori sztárja, Pamela Anderson, aki régóta állatvédő. A kezdeményezés mögé állt a nacionalistának nevezett Katalán Köztásasági Baloldal (ERC) nevű párt, viszont ellenzi azt a konzervatív Néppárt.

A hatályos katalán állatvédelmi törény értelmében a bikaviadalok kivételével tilos állatokat megölni vagy kínozni nyilvános rendezvényeken. A tiltás ellenzőit nem érdekli a bikák sorsa, ők azt mondják, hogy a viadorok hatalmas tömegeket vonzanak, és köztük rengeteg turistát is, akik azért jönnek Spanyolrszágba, hogy bikaviadalt lássanak. Két nap múlva, szombaton lép a barcelonai arénába például Jose Tomas, akit a matadorok David Beckhamjének neveznek, és teltház várható, miután mind a 18 ezer jegyet eladták.