18. Triatlon Nagyhét – Szombaton már a döntőért küzdenek Tiszaújvárosban

Akt.:
18. Triatlon Nagyhét – Szombaton már a döntőért küzdenek Tiszaújvárosban
© Fotó: Szűcs István
Tiszaújváros – A 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét szombati, MB Barter Napján a 20. ITU Triatlon Világkupa és az ETU Triatlon Junior Európa-kupa előfutamait rendezik meg, melynek célja a vasárnapi, 30 főt számláló fináléba kerülés. E mellett a tömegsport események iránt érdeklődőknek és a kikapcsolódni vágyóknak is bőven lesz válogatási lehetőségük.

A 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét július 9-i, szombati, MB Barter Napján, legkorábban, 8 órakor, a Turista Triatlon résztvevői kezdenek. A 10 km gyalogtúrából, 7 km evezésből és 25 km kerékpározásból álló kombinált teljesítménytúrára 2-4 fős csapatok jelentkezését várják a Tisza-parti városrészben, a szakosztályi csónakháznál. A csapattagok ezúttal is kapnak egy-egy sorsjegyet a teljesítésért. További tombolaszelvény gyűjtési lehetőséget jelent a 9 órakor, a Tiszaújvárosi Sportcentrumban elkezdődő lábtenisz verseny és az ugyanott, 10 órakor induló streetball torna. Ez utóbbira 14 év alatti fú, valamint 14 év feletti női és férfi, négy tagú csapatok jelentkezését várják.

Junior Európa-kupa sok-sok magyarral

A nyílt, ebből adódóan ausztrál, azerbajdzsáni, dél-afrikai, kanadai és szingapúri versenyzőket is felvonultató junior Európa-kupa 12.30-kor kezdődik Tiszaújvárosban. A Dísztó partján kiépített pontonról 3 férfi és két női futam résztvevői rajtolhatnak el, hogy 500 méter úszás, 12 km kerékpározás és 3,2 km futás után eldöntsék, kik lehetnek ott a vasárnapi , 30 versenyzőt számláló fináléban.

A 20 ország, 50 sportolóját csatasorba szólító női vetélkedésben 17 magyarnak szurkolhatunk. A szintén a Nagyhét keretében, kedden megrendezett ETU Triatlon Ifjúsági Európa-bajnokság vegyes-váltó számában ezüstérmes magyar válogatottat erősítő Putnóczki Dorka és Soós Fanni mellett Fuchs Dóra, vagy Petrov Dorottya is odaérhet a legjobbakhoz.

A 22 nemzet, 73 férfi sportolója között 25 magyar fiatal is lehetőséget kap a nemzetközi versenyrutin gyarapítására. A mezőnyben ott lesz a hét elejei ifjúsági Eb-n a magyar válogatottal szintén ezüstérmes Lehmann Csongor és az azonos versenyszámban ifjúsági olimpiai ezüstérmes bátyja, Lehmann Bence is. Rajtuk kívül Soós Gergő is kellemes meglepetést okozhat.

Lesz-e magyar érmes folytatás?

A világon egyedülálló módon megszakítás nélkül megrendezendő, így világcsúcsnak számító 20. ITU Triatlon Világkupa előfutamai 15.10 órakor, azonos helyszínen veszik kezdetüket. A változást csupán az jelenti, hogy az elit versenyzőkre 750 méter úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futás vár. Először a hölgyek kezdik meg a selejtezést. A 17 ország, 40 versenyzőjére az a feladat vár, hogy a két futam egyikében az első 14 helyezett közé kerüljön, hiszen ez jelenti a biztos döntőbe jutást. A fennmaradó két helyre a következő két legjobb idő tulajdonosát sorolják majd be. A legnagyobb favoritnak az ukránok riói olimpikonja, Yuliya Yelistratova számít, aki 2010-ben már megnyerte a tiszaújvárosi világkupát.

Rajta kívül minden bizonnyal az amerikai Lindsey Jardonek és Renee Tomlin, az ausztrál Emma Jeffcoat, a japán Yuko Takahashi és az orosz Elena Danilova jelentkezhet be valamelyik éremért. A két magyar riói induló közül Kovács Zsófia jelenleg baszk-földön edzőtáborozik, a 2014-ben Tiszaújvárosban második helyen végzett Vanek Margit ugyan ott van a helyszínen, de sajnos csak a pálya széléről figyeli majd az eseményeket. A kiváló sportolónő facebook üzenetben is értesítette a sportbarátokat, hogy miért nem rajtolhat Tiszaújvárosban: „Aki hétvégén a Dísztóban keresne, annak csalódnia kell. Mint ahogy nekem is, már sokadszor idén. Most épp arcüreggyulladás. Egyelőre nem tűnik diadalmenetnek az olimpiai felkészülésem, de nem fogom könnyen adni magam, főleg, hogy már iszonyú mérges vagyok! Az pedig, hogy itt vagyok Tiszaújvárosban, mindig erőt ad nekem a folytatáshoz!” Legjobbjaink távollétében Bragmayer Zsanett és Sárszegi Noémi próbálhat szerencsét.

A 25 nemzet, 64 férfi sportolójának három futamba sorolt vetélkedésében nem kevesebb, mint 11 magyar – köztük két riói indulónk, a tavaly, itt ezüstérmes Ifj. Faldum Gábor és a 2015-ös vk-negyedik Tóth Tamás, valamint a 2014-ben Tiszaújvárosban világkupa-futamot nyerő, hosszú sérüléséből visszatérő Vanek Ákos – számíthat a legendásan kiváló hangulatot teremtő tiszaújvárosi közönség szurkolására. Az orosz Polyanskiy-testvérek közül Igor tavaly, míg a nemrégiben, Lisszabonban megrendezett Európa-bajnokságon ezüstérmes Dmitriy 2009-ben nyerte meg a magyar világkupa-futamot, ami óvatosságra intheti a mieinket. Beleszólhat még a végső helyezésekbe a 2013-ban a Tisza-partján vk-ezüstérmet kiérdemlő spanyol Francesc Godoy is. Ami biztos, aki vasárnap jó helyezésre vágyik, szombaton futamában az első kilenc között kell végezni, vagy az ezt követő három legjobb idő valamelyikét kell birtokolnia.

Számunkra az lehet a legnagyobb kérdés, hogy az elmúlt két év rendkívüli magyar sikereit folytatják-e ebben az évben is a mieink?

Online-közvetítés a világkupáról

A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) online-közvetítést ad a tiszaújvárosi világkupa versenyről. Az érdeklődők az ITU’s YouTube channel here és a triathlon.org/live oldalakon követhetik figyelemmel az eseményeket.

– Szűcs István sajtóreferens –