18. Triatlon Nagyhét – Magyarország a kontinens második legjobbja!

18. Triatlon Nagyhét - Magyarország a kontinens második legjobbja!
18. Triatlon Nagyhét - Magyarország a kontinens második legjobbja!
Tiszaújváros – Hatalmas magyar sikerrel ért véget Tiszaújvárosban az ETU Triatlon Ifjúsági Európa-bajnokság mix-váltó futama, hiszen a mieink az oroszok mögött ezüstérmes pozícióban fejezték be a versenyt. A sorrendben Putnóczki Dorka, Dévay Zsombor, Soós Fanny, Lehmann Csongor összeállításban szereplő magyar válogatott végig az élmezőnyben haladva érdemelte ki ezt a figyelemre méltó eredményt, megelőzve a dobogón az olaszokat.

A mai naphoz tartozó első hír, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke reggel, az Országházban fogadta a spanyol Marisol Casado asszonyt, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) elnökét és Márkus Gergelyt, az ITU sportigazgatóját, a 18. MOL Petrolkémia Tiszaújvárosi Triatlon Nagyhét versenyigazgatóját. A sportág honi továbbfejlesztését, a szövetségek közötti együttműködés elmélyítését célzó megbeszélésen részt vett Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, dr. Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke és Fürjes Balázs kormánybiztos is.

Közel kilencszázan húztak „nyúlcipőt”

A Nagyhét keddi Inno-Comp Napján először a tömegsport képviselői sorakoztak fel Tiszaújváros központjában, a Hotel Phőnix és a polgármesteri hivatal előtti útszakaszon.

Péter Attila, a rendezvénysorozat hangja és a rendező Tiszaújvárosi Triatlon Klub tagjai nem kevesebb, mint 874 „rajtszámot” ragasztottak fel az indulók ruházatára. A közös sportolásban családjával együtt részt vett dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere és Torma Péter, az Inno-Comp Kft. ügyvezetője, aki ezúttal is számíthatott kollégái, vezetőtársai támogatására a 2 km teljesítése közben.

A mezőnyben ezúttal is valamennyi korosztály képviselőit megtalálhattuk. A pár hónapos picinyeket édesanyjuk, édesapjuk, vagy nagyszüleik tolták körbe babakocsiban, de olyanok is akadtak bőven a szép korúak köréből, akik önállóan kocogták le a távot. Valamennyi célba érkező megkapta a teljesítéséért járó újabb tombolaszelvényt, melyek részt vehetnek július 10-én megtartandó sportos ajándékok sorsolásán.

Végig a legjobbak között

A nap főeseményét az ETU Triatlon Ifjúsági Európa-bajnokság mix-váltó (2 leány és 2 fiú) versenyszáma jelentette, ahol 21 ország sportolói mellett hat európai vegyes csapat és egy, a városban edzőtáborozó ETU-gárda mérte össze tudását. Az első emberek az úszás helyszínén, a Dísztó partján sorakozhattak fel, ahonnan egyesével szólították be őket a pontonra. Hazánkat a három tiszaújvárosi színeket képviselő sportoló egyike, az egyéniben 4. helyen végzett Putnóczki Dorka reprezentálta a rajtnál. A szupersprint táv első számában, a 250 méteres úszásban az orosz Baskakova 3:27 percet tempózott, de mögötte 5 mp-re ott volt Dorka, míg a harmadik helyet a Szlovénok birtokolták. A 6,6 km-es, 2 körös kerékpározáson a mieink mellett az olasz, a svájci és portugál váltó vitézkedett elől. Az első váltásnál a szintén a házigazdát erősítő Dévay Zsombor nem csak tartotta magát az elitben, hanem erős kerékpározásával felhozta váltónkat a dobogóra. Harmadik emberünk, Soós Fanni (Fergeteg TK-Abony) helyzetében az jelentett változást, hogy a dánok versenyzőjével, a hétfői egyéni Európa-bajnok Sif Bendix Madsen-nel is számolnia kellett. A befejező emberek küzdelmébe a Tiszaújvárosi Triatlon Klub harmadik sportolóját, Lehmann Csongort küldtük ”csatasorba”. A hétfőn szintén egyéni Eb-negyedik helyet kiérdemlő triatlonos már az úszás során előzni tudott, és az orosz Grigory Antipov mögött másodikként rohanhatott ki a depóból. A középső számban ők ketten, valamint az olasz Nicolo Ragazzo és a portugál Tiago Fonseca bő félperces előnyt harcoltak ki vetélytársaikkal szemben. Futásra váltva Antipov olyan sebességre kapcsolt, amit senki sem tudott átvenni. Lehmann Csongor az első körben elfoglalta, a második körben, előnyét stabilizálva meg is tartotta a második helyet, hatalmas örömet okozva ezzel csapattársainak és a fergeteges hangulatot teremtő közönségnek. A bronz a jól hajrázó olaszoknak jutott.

Az érmeket Bráz György, Tiszaújváros polgármestere, a szervező bizottság társelnöke, Torma Péter, az Inno-Comp Kft. ügyvezetője, Huff Zsolt, a MOL petrolkémia Zrt. vezérigazgatója és Renato Bertrandi, az ETU olasz elnöke adta át a sportolóknak.

Végeredmény:

1. Oroszország (Tatiana Baskakova, Dmitry Fedoseev, Ekaterina Spitcyna, Grigory Antipov) 1:24.03 óra, 2. Magyarország (Putnóczki Dorka, Dévay Zsombor, Soós Fanni, Lehmann Csongor) 1:24.23, 3. Olaszország ( Beatrice Mallozzi, Nicolò Strada, Carlotta Missaglia, Nicolò Ragazzo) 1:24.34.

Sakkal és bringával a tombolákért

A szerdai folytatásban – a Nagyhét Borsodi Est napján – 10 órától a Magyar Vöröskereszt által szervezett véradáson vehetnek részt azok, akik felkeresik a tiszaújvárosi önkormányzat melletti parkolóban letelepített véradó-buszt. Az újabb tombolaszelvények gyűjtésére szolgáló sakk snell-verseny 15 órakor kezdődik a Főtéren. 17 órakor a Retrock zenél a KreAktív színpadon. 18 órakor jöhet a tömegsport kerékpározás, az újabb tombolákért. Fél órával később kezdetét veszi a Táncest a nagyszínpadon, melynek sztárvendége Fricska. A Margaret Island 19.30-kor induló koncertje után, 20.45-kor ByAlex és a Slepp zárja a programot.

– Szűcs István sajtóreferens –