18. Triatlon Nagyhét – Átúszhatták a Dísztavat

18. Triatlon Nagyhét - Átúszhatták a Dísztavat
18. Triatlon Nagyhét - Átúszhatták a Dísztavat
Tiszaújváros – A 18. Mol Petrolkémia Triatlon Nagyhét mai, Önkormányzat Napján a tóátúszás jelentette a tömegsportos eseményt, de most sem volt hiány egyéb, nívós gyermek és felnőtt programokban.

A Tisza Média Kft. munkatársainak jóvoltából rendkívül színvonalas gyermeknapi programok várták a kicsinyeket. A 100 Folk Celsius-koncert, a Nagy ho-ho horgász mese-musical, a Csiribiri zenekar fellépése, mellett interaktív játszópark is a picinyek rendelkezésére állt. 10 órától folytatódott a Magyar Vöröskereszt szervezésében szerdán elkezdett önkéntes véradás az önkormányzat melletti parkolóban.

A szervezők 10-16 óra között csónakozási lehetőséget biztosítottak a Dísztavon. A sárkányhajó kormányosa nem volt akárki: a lapátot Rakusz Éva, a tiszaújvárosiak olimpiai ezüst-, és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kajakosa kezelte.

A tavaly, a vihar miatt elmaradt tömegsportos Dísztó-átúszást – ezúttal ragyogó napsütésben – 17 órától tartották meg a város központjában. A 118 teljesítő a partot éréskor tovább gyarapította tombolaszelvényeinek számát, illetve növelte esélyét arra, hogy a vasárnapi sorsoláson Fortuna a kegyeibe fogadhassa.

Az Alexa Country Band 18.30-kor „hangolta be” az KreAktív-színpadot, melynek környékén szép számú tömeg gyűlt össze. A nagyszínpadon előbb Peter Shramek lépett fel, majd a főatrakciót – ugyanott – a hazai rock egyik legendás bandája, a Bikini szolgáltatta.

Dr. Márkus Gáborra emlékeztek

A nap és az este legbensőségesebb programelemét az jelentette, hogy a Tiszaújvárosi Önkormányzat kezdeményezésére megemlékezést tartottak a 2013-ban elhunyt dr. Márkus Gábornak, a helyi triatlon megteremtőjének, a világkupa és a Nagyhét megálmodójának, megvalósítójának, a város Díszpolgárának, a hazai és a nemzetközi triatlon-élet meghatározó személyiségének tavaly augusztusban felavatott szobránál. A Dísztó partján található egészalakos bronzalkotásnál Bráz György, a település polgármestere, a Nagyhét Szervező Bizottságának társelnöke, dr. Fülöp György, alpolgármester, a tiszaújvárosi képviselő testület tagjai, a helyi intézmények vezetői, Lehmann Tibor főrendező, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnöke, Csovelyák Zita, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportágfejlesztési vezetője, Vanek Margit, a Budaörsi TKE riói olimpikon triatlonosa, Pálffy Gábor, a Nagyhét névadó főtámogatójának, a MOL Petrolkémia Zrt.-nek a kommunikációs vezetője , dr. Vereckei Csaba rendőr dandártábornok, megyei főkapitány, továbbá barátok, ismerősök helyezték el az emlékezés, a soha nem múló tisztelet, szeretet és köszönet virágait. A szűk családot dr. Márkus Gáborné Judit asszony, Márkus Gergely, az ITU sportigazgatója, Márkus Balázs, a szervező bizottság társelnöke és felesége, Viktória képviselte.

Dr MG-megemlekezes

A Rádió-M Tiszaújvárosból adta műsorát

A miskolci központú, de a megye több pontján is sugárzó Rádió-M 10-14 óra között Tiszaújvárosból szolgáltatta műsorát. A stúdiót, a városi jubileumhoz illeszkedve, egy, az önkormányzati parkolóban leállított, „saját lábán” érkezett 50 éves Ikarusz-buszban rendezték be. A műsorban hasznos információk hangzottak el Tiszaújvárosról, a Nagyhétről. A stúdió vendége volt egy interjú erejéig Bráz György, Tiszaújváros polgármestere, a szervező bizottság társelnöke, Lehmann Tibor főrendező, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője és Ifj. Faldum Gábor, a Mogyi Baja SE riói olimpikon triatlonosa, a tavalyi tiszaújvárosi világkupa ezüstérmese. Az interaktív adásnak köszönhetően sok telefonos zenei kérést is teljesítettek, a hallgatóság nagy örömére.

Futás amatőröknek, futás profiknak

Július 8-án, pénteken a Jabil Napjával folytatódik a 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét Tiszaújvárosban.

17 órakor, megszokott helyszínen, a Phőnix Hotel elé várják azokat, akik másodszor is tömegsport futásra vállalkoznak a héten. A 2 km-es táv akár bemelegítést is jelenthet az edzettebbeknek, a rendszeresen futóknak a félórával később, 17.30-kor rajtoló Jabil 1/3 Maraton utcai futóversenyen indulóknak. Az idei Jabil 3Próba elnevezésű szabadidősport eseménysorozat befejezését jelentő erőpróbán a 14 km-es távot egyéniben és négy tagú váltóban is teljesíteni lehet. A kispróbázókra 3,5 km teljesítése vár. A rajtszámokat átvenni, illetve a helyszínen nevezni 13-16.45 óra között lehet a Bethlen G. út 7. sz. alatti (Phőnix Hotellal szemben) versenyközpontban. A helyszíni nevezés díja távtól függetlenül 2000 forint személyenként, míg a váltóknak 4000 forintot kell fizetniük a jelentkezéskor. A Jabil Circuit Kft dolgozóinak és a Jabil 3Próba-igazolvánnyal rendelkezőknek a részvétel díjmentes, valamint nekik az 500 forintos chip-bérlési díjat sem kell befizetniük. A chipek kauciója 1000 forint, melyet leadáskor visszakapnak a résztvevők.

A női egyéni és a váltó abszolút 1-3, illetve a férfi egyéni abszolút 1-6. helyezettjei pénzdíjazásban részesülnek. Minden célba érkező megkapja a verseny egyedi emblémázott pólóját, továbbá a Jabil-dolgozók között kisorsolnak még 5 db meglepetés-ajándékot.

18.30-kor a KreAktív-színpadon Zongorista találkozó szórakoztatja a publikumot, majd 20 órakor megtartják a Jabil 1/3 Maraton eredményhirdetését, illetve kisorsolják a legalább 12 pontot begyűjtő Jabil 3Próbások között a sportos ajándékokat, valamint a fődíjat: utazást az idei Berlin Maratonra.

A Jabil Nap minden bizonnyal pörgős zárását Szikora Róbert és az R-Go nagyszínpados koncertje jelenti, mely 20.30-kor kezdődik.

– Szűcs István sajtóreferens –