18. Triatlon Nagyhét – 1124 futó a Jabil Napján

Rengetegen futottak Tiszaújvárosban
Rengetegen futottak Tiszaújvárosban
Tiszaújváros – A tiszaújvárosi 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét pénteki, Jabil Napjának sportos része a futásról szólt. A második tömegsport megmozduláson 621 résztvevőt regisztráltak, míg a Jabil 3Próba befejezését jelentő Jabil 1/3 Maratonon, egyéniben és váltóban összesen 503 sportoló mérette meg magát.

A Phőnix Hotel előtt – sorozatban már másodszor – először a tömegsport futásra vállalkozók, szám szerint 621-en – sorakoztak be a rajthoz. A 2 km-es távot nagyon sokan bemelegítésnek szánták a 30 perccel később indított Jabil 1/3 Maraton utcai futóversenyre, mely az idei Jabil 3Próba elnevezésű szabadidősport eseménysorozat befejezését jelentette. A második rajtot megelőzően a Jabil dolgozói 50 db lufit engedtek fel a levegőbe, szimbolizálva, hogy cégüket éppen 50 évvel ezelőtt alapították meg.

A 14 km-es távot egyéniben és négy tagú váltóban is vállalni lehetett. A kispróbázókra 3,5 km teljesítése várt. A Jabil nevével fémjelzett futáson 503 résztvevőt regisztráltak, így ezen a napon összesen 1124 futó koptatta a tiszaújvárosi aszfaltot.
A rajtot követően a férfi versenyben a Gregor László, Nagy Tamás, Csere Gáspár hármas állt az élre, és az első kör, 3,5 km végére meg is tartották mintegy 100 méteres vezetésüket. Mire újra visszaértek a versenyközpontba, már csak Gregor és Csere jelentette az élbolyt, míg Nagy biztosan őrizte harmadik helyét a mögötte 54 mp-re érkező Csontos Imre előtt.


A folytatásban a vezető kettős még rá tudott dobni egy lapáttal, így a az utolsó kör előtt már csak az a kérdés maradt, hogy vajon milyen különbséggel utasítják maguk mögé a többieket. A célegyenesben Gregor László lehajrázta a 6 mp-el később, a második helyen beérkező Csere Gáspárt, a 2:17 perccel később befutó Nagy Tamás pedig megtartotta a bronzérmes pozíciót.

A hölgyek versengésében Kiss Ágnes semmit sem akart a véletlenre bízni, alaposan bekezdett, a 13:24 perces első kört senki sem bírta el vele. Az ezüst- és a bronzérem sorsa a harmadik körben még viszonylag nyitott volt, hiszen Pásztor Kornélia mindössze 28 mp-el előzte meg Pap-Csákvári Juditot. A célban mégsem őket fogadhatták a nézők másodikként, hanem az erejét kiválóan beosztó, a befejező körben az 5. helyről felzárkózó Sávolyi Sárát. A bronz Pásztor Kornéliának jutott. Remek idővel teljesítette a távot a TVSE egykori kajakos világ- és Európa-bajnoka, Szonda Kornélia is.

A váltók küzdelmében az Európai Triatlon Szövetség (ETU) Tiszaújvárosban edzőtáborozó utánpótlás versenyzői és edzői három egységgel is képviseltették magukat. Itt a rendező Tiszaújvárosi Triatlon Klub versenyzőiből, edzőiből verbuválódott, Hankó Dávid, Baráth Tamás, Varró Bálint, Balogh Bence összeállítású Habavaba kvartettje ragadta magához a kezdeményezést, akiket a háromszoros olimpikon Kuttor Csaba vezette Uniqa Team-Újbuda SE „Agybetegek” névre keresztelt négyese szorongatott legjobban szinte végig, de nem jártak sikerrel.

A 14 km befejeztével a házigazdák örülhettek az első helynek. A harmadik helyen, tisztes távolságban, több, mint 4 perc hátrányban a Diszkrét Szomj váltója érkezett meg a célba.

A női egyéni és a váltó abszolút 1-3, illetve a férfi egyéni abszolút 1-6. helyezettjei pénzdíjazásban részesültek. Minden célba érkező átvehette a verseny egyedi emblémázott pólóját.

Eredmények

14 km, férfi egyéni:

1. Gregor László 44:16
2. Csere Gáspár 44:22
3. Nagy Tamás 46:33
4. Csontos Imre 47:32
5. Minczér Albert 48:57
6. Harsányi Tamás 49:08

14 km, női egyéni:

1. Kiss Ágnes 55:11
2. Sávolyi Sára 1:04:13
3. Pásztor Kornélia 1:04:18

14 km, váltó:

1. Habavaba 45:30
2. Agybeteg 46:20
3. Diszkrét Szomj 49:31

A 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét július 9-i, MB Barter Napjának kulturális, illetve zenei étlapján a Csicseriborsó gyerekzenekar (10 órától) , kézműves-ház (13 órától) a KreAktív Akusztik (18.30 órától), Geszti Péter (20 órától) és a Bourbon Street (21.30 órától) szerepel.

– Szűcs István sajtóreferens –