18. Thealter – Szabad Színházak Találkozója Szegeden idén az átváltozás jegyében

Tizennyolcadik alkalommal rendezi meg Szegeden a MASZK Egyesület a Thealter Fesztivált. A szerdán kezdődött Szabad Színházak Találkozóján csaknem ötven program várja a látogatókat vasárnap hajnalig. A 18. Thealteren a magyar társulatok mellett, svájci, holland, vajdasági, horvát, szerb, francia és kanadai színházi csoportok előadásait nézhetik meg a látogatók – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Balog József, a MASZK Egyesület elnöke.

Ebben az évben az átváltozás jegyében rendezik meg a nagykorúvá ért fesztivált. A 18. Thealter mottója a Metamorphosis, ami egyrészt a kiszélesített programkínálatra érvényes, vagyis ettől az évtől az egyetemi színházak hangsúlyosan vannak jelen a fesztiválon, mondta el érdeklődésünkre Balog József. A fesztivál alcíme egy másik lényeges változást is takar, öt év közös munka után, idén már nem a Thealter társfesztiváljaként rendezik meg az Alternatív Színházi Szemlét, tette hozzá a MASZK elnöke. A szétválás körülményeit Balog József nem kívánta kommentálni, csak annyit mondott, szeptemberben Debrecenben tartják meg az alternatív színházi társulatok seregszemléjét és versenyét.

Az ötnapos rendezvényen a közönség megnézheti mások meleltt, a svájci Compagnie József Trefeli: OOOrpheus című előadását, vagy a szerbiai Urbán András Társulat: Turbó Paradiso című darabját. A magyar előadók közül színpadra lép Menszátor Héresz Attila, aki Jászai Mari bőrébe bújik. A fesztivál keretében láthatják a nézők a Bozsik Yvette Társulat előadásában a Lélektánc című produkciót is. Van persze olyan része is a fesztiválnak, amit nem az átváltozás, hanem a hagyományok jegyében tartanak meg. A 18. Thealter is fesztiválzáró party-val ér véget vasárnap éjjel.

Arra a kérdésünkre, hogy mekkora büdzséből gazdálkodik a nemzetközi színházi fesztivál ebben az évben, Balog József elmondta: a Thealter költségvetése nem éri el a 20 milliót, de megközelíti. Ugyanakkor a MASZK elnöke hangsúlyozta: “ez nem a gondok fesztiválja”, egyik évben sem volt könnyű előteremteni a színházi találkozó megrendezéséhez szükséges pénzösszeget, de végül mindig sikerült.

A Thealter 1991-es alapítása óta változatlan a fesztivál alapcélja: a kísérletező, független, de a színházat életformának tekintő alkotókat látja vendégül Szegeden. Az elmúlt években csaknem harminc ország több mint százharminc színházi alkotóműhelye mutatkozott be a Thealteren, néhányan elsőként Magyarországon.

Bővebb információ a fesztiválról a www.thealter.hu oldalon olvasható.