18 502 662 forint gyűlt össze a tegy programban

Tegyünk együtt a gyermekekért” 2007: fókuszban a daganatos beteg gyermekek kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozására irányuló program és általános rehabilitációjuk

Eddig már 18 502 662 forint gyűlt össze a daganatos beteg gyermekek rehabilitációját támogató idei „Tegyünk együtt a gyermekekért” programban. A Danone Kft. által, immár kilencedik egymást követő éve útnak indított társadalmi kezdeményezés során, a minden egyes júliusban és augusztusban eladott Könnyű és Finom termék után felajánlott 1 forintokból befolyó adomány ebben az évben nemcsak a daganatos betegségben szenvedő gyermekek rehabilitációját hivatott szolgálni. A program új támogatási területeként az onkológiai központoknak olyan klinikai táplálkozási programokhoz is támogatást nyújt, amelyek a kis betegek táplálkozási problémáira keresnek megoldást az aktív kezelés időszakában. Az idei „Tegyünk együtt a gyermekekért” program a daganatos beteg gyermekek rehabilitációját rendhagyó formában, “A gyógyulás arcai” címmel, a program során 6 városban megrendezett egyedülálló kiállítás révén mutatta be a nagyközönségnek. A három minisztérium és minden helyi önkományzat támogatását élvező program idei média partnere a TV2 és a Webimpex Kft.

A gyermekkori daganatos megbetegedések gyakorisága világszerte növekszik. Magyarországon az orvosok hozzávetőleg 250-300 új beteget regisztrálnak minden évben. A betegség Magyarországon közel 100 gyerek halálát okozza évről évre. Jelenleg csaknem 2.500 gyermek szenved Magyarországon valamilyen daganatos betegségben, leggyakrabban leukémiában vagy az agydaganat valamely formájában. Bár a daganatos gyermekek gyógyulási aránya 70-80%, Magyarországon tízből három gyermek még mindig a betegség áldozatául esik.

A Danone Kft. ezért döntött a daganatos betegségben szenvedő gyermekek rehabilitációjának támogatása mellett, és szentelt a 9 évvel ezelőtt elindított “Tegyünk együtt a gyermekekért” programból 6 évet, valamint eddig több mint 160 millió forintot e nemes célnak. A támogatást az onkológiai központok elsősorban életmentő orvosi berendezések beszerzésére fordították, többek közt mentőautót, több infúziós pumpát, egy nagy értékű sejtelőkészítő berendezést, valamint betegfigyelő monitorokat vásároltak, továbbá a klinikai gyermekonkológiai létesítmények rekonstrukcióját hajtották végre, és több baba-mama szobát is kialakítottak. A meglévő célok mellett a program idén két új elemmel gazdagodik.

A “Tegyünk együtt a gyermekekért” program első és legfontosabb új eleme az, hogy az ösztönzi a gyermekonkológiai központokat olyan klinikai táplálkozási programok megvalósítására, amelyek a kis betegek kezelésének aktív időszakában jelentkező alultápláltsági, valamint a kezelést követően fellépő elhízási problémákra keresnek választ. Köztudott, hogy az intenzív rákellenes kezelés intenzív táplálkozási támogatást igényel, mivel a szervezet kezelések alatt megnövekedett anyagcseréje a gyermekek súlyvesztéséhez és a testtömeg és testarányok kedvezőtlen változásához vezet. A gyermekek teste ilyenkor tulajdonképpen éhezik. A megfelelő klinikai enterális és parenterális élelmezési programokkal a gyermekek immunfunkciói javíthatók, miközben a fertőzések aránya, a kórházban töltött napok száma, valamint a kezelések költsége és a halálozási arány csökkenthető.

„A klinikai táplálkozási programok támogatásával reményeink szerint hozzájárulhatunk a daganatos betegségben szenvedő gyermekek életminőségének javításához kezelésük alatt csakúgy, mint a rehabilitáció időszakában.”- mondta Kiss Beáta, a Danone Kft. Vállalati Külső Kapcsolatok Igazgatója.

Az idei program során eddig már több mint 18 502 662 forint gyűlt össze azokból az 1 forintokból, amelyeket a Danone Kft. minden júliusban és augusztusban eladott Könnyű és Finom termék után adományoz a daganatos betegségben szenvedő gyermekek rehabilitációjára és klinikai táplálkozási programjainak támogatására.

„A gyermekek szempontjából nem csak a pénzügyi támogatásnak van különleges értéke, hanem a kezdeményezést körülvevő társadalmi figyelemnek és a támogatók programban való személyes részvételének is.” – mondta Prof. Dr. Kiss Csongor, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke. „A TEGY program indulásakor minden évben hangot adunk reményünknek, hogy a kezdeményezés bebizonyíthatja mind a társadalom, mind pedig a daganatos gyermekek számára, hogy van kiút ebből a betegségből, és hogy a fájdalmat követően eljönnek a boldogság pillanatai a társdalom, a kormányzati és a vállalati szektor közös erőfeszítéseinek eredményeként.” – tette hozzá a professzor.

A “Tegyünk együtt a gyermekekért” program részeként életrehívott, „A gyógyulás arcai” című fotókiállítás nem csak bemutatni igyekszik a társadalomnak a daganatos betegségben szenvedő gyermekek fájdalmát és örömét, hanem megpróbálja közelebb hozni ezt a problémát valamennyi állampolgárhoz, ezzel ösztönözve őket arra, hogy önmaguk is segítsenek. A kiállításon különböző életkorú, daganatos gyermekek portréi láthatók csecsemőtől a kamaszig, bizonyítva azt, hogy van kiút a betegségből, és hogy a betegség nehéz időszakai után a gyermekek felépülnek, és visszailleszkednek a közösségükbe.

„A Gyógyulás arcai” című fotókiállítás eljut mindazon városokba Magyarországon, ahol gyermekonkológiai központ működik. A kiállítás június 20-án Budapesten volt először látható, ezt követően június 28-án érkezett Miskolcra, július 5-én Debrecenbe, július 12-én pedig Szegedre, majd július 19-én Pécsre látogatott, útját pedig július 26-án Szombathelyen fejezte be.

A „Tegyünk együtt a gyermekekért” program kedvezményezettjei a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikája, Madarász utcai Gyermekkórház, a László Kórház Gyermekklinikája, a Debreceni Egyetem Gyermekklinikája, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikája, a Miskolci B-A-Z Megyei Kórház onkológiai központja, a Szegedi Tudományegyetem onkológiai központja, a Szombathelyi Vas Megyei Kórház onkológia osztálya valamint a bakonyszücsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona.

2007-ban a TEGY program elvi támogatói között a következő magánszemélyeket és intézményeket köszönthette a Danone Kft.:

Vitray Tamás, a TEGY program civil fővédnöke, Dr. Totth Gedeon, Főiskolai Adjunktus, a TEGY program CRM szakmai fővédnöke, Balázsovits Edit, színművésznő, Szentpéteri Csilla, zongoraművész, Egerszegi Krisztina, olimpiai bajnok úszó, Csisztu Zsuzsa, sportriporter, Kiki – Patkó Béla, zenész, DJ DominiqueVárkonyi Attila, műsorvezető, Rókusfalvy Pál, producer.

Egészségügyi Minisztérium, Szociális és Munkaügyi Minisztérium, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Címkék: ,