17. TVK Triatlon Nagyhét – A kockák összerakása mindig a szervezők legnagyobb feladata

Akt.:
A viadal ismét közönségsikert aratott
A viadal ismét közönségsikert aratott - © Fotó: Kozma István
Tiszaújváros – Már az ősszel elkezdenek dolgozni a soron következő Nagyhéten és Világkupán.

Vasárnap lezajlott az idei, 19. TVK ITU Triatlon Világkupa Tiszaújvárosban, és az aznap esti díjátadóval, illetve a koncertekkel lezárult a 17. Triatlon Nagyhét is. A résztvevők, szurkolók jól szórakoztak, mindez jelezte, hogy a szervezők legalább olyan magas színvonalon dolgoztak, mint az előző tizen­nyolc esztendőben.

– Minden évben próbálunk egy kicsit változtatni, reméljük, sikerült, és nem volt unalmas sem a Nagyhét, sem maga a Világkupa – mondta Lehmann Tibor főrendező. – Amennyiben egy verseny sikerességét abban mérjük, hogy milyen eredmények születnek, akkor hasonló volt, mint a tavalyi. Előzőleg nagyon örültünk volna annak, hogy lesz egy dobogós helyezésünk, amit idén is megcsinált Faldum Gábor. Ez azért fontos, mert összerakhat akármilyen versenyt 350 szervező, az csak akkor lesz igazán jó hangulatú, ha egy magyar versenyző is az élen tud végezni.

Inkább ünnepelték

A munkások már vasárnap este elkezdtek pakolni, szállítani, de mikor lehet azt kijelenteni, hogy teljes mértékben sikerült lezárni a VK-t? – tudakoltuk ezt is Lehmann Tibortól.

– Kedden is folytatódik ez a munka, de ez még csak a kezdet. A hosszadalmasabb dolgok, a számlák kifizetése, elszámolások elkészítése, a marketingmunka lezárása hosszabb időt vesznek igénybe. Nyilván nem csak ezzel foglalkozunk, de ez eltarthat akár november elejéig, közepéig.

Szoboravatás

Mindegyik Világkupa valamiben más, mint az előző, ebben az évben az egyik új történés, betétprogram a korábbi főszervező, a két évvel ezelőtt elhunyt dr. Márkus Gábor szobrának az avatása volt.

– Az avatásra fel lehetett készülni, az egy ünnepség volt, nem keverendő össze a két évvel ezelőtti temetéssel – fogalmazott Lehmann Tibor. – Mert pénteken inkább ünnepeltük őt, magát és vele együtt élete fő művét. Egy emléket állított neki a város és annak is, amit szeretett, amiért mindent megtett. Hirtelen meglepő érzés tört rám, de szerintem mindannyiunkra akkor, amikor realizáltuk, hogy az úszópálya ott fejeződik be a lábai előtt, ott futnak el a versenyzők. Az első utánpótlásgála-futamnál egy kicsit meg is álltam, úgy tűnt, mikor odanéztem, mintha itt lenne velünk… Nem véletlen, hogy a szobor állítói erre a helyszínre tették, ez egy felemelő, szép pillanat volt.

Mellettük állnak

A helyi szervezők és a nemzetközi szervezet minden év végén új szerződést köt a rendezésből, eddig így történt, ám most – gondolhatjuk – semmi nem fenyegeti a 2016-os Világkupát, már csak azért sem, mert az újvárosiak kaptak egy közel hasonló nagy eseményt, az ifjúsági Európa-bajnokságot.

Hogyan, miből

– Azt, hogy rendezünk VK-t, valóban nem fenyegeti semmi – tette hozzá Lehmann Tibor. – Nem is ezzel szokott gond lenni, hanem azért össze kell rakni a különböző kockákat, hogy hogyan, miből rendezzük meg a következő évet. A város mellettünk áll, ezt többször kinyilatkoztatták, a cégek nagy része szintén így gondolkodik, mi, miként mindig, már az ősszel elkezdjük a tárgyalásokat, hogy meg tudjuk teremteni a szükséges anyagi alapot, ez az egésznek a legsziszifuszibb része. A fiatalok Európa-bajnoksága is egy vágyunk, ami most fogalmazódott meg, de már Márkus Gáborral tervezgettünk hasonlót annak idején. Ez is egyfajta megújulása lesz a Nagyhétnek, amivel még szélesebbre tárja a kapuit a város. Kifejezetten nagy létszámú verseny lesz, egy olyan korosztály, a 16–17 évesek számára, amely most még csak Ek-n versenyezhet. Nem is csak Európa-bajnokságot szeretnénk rendezni, hanem egy fesztivált, hiszen három verseny lenne: selejtezők, döntők és csapatversenyek.

ÉM-MI


Akkor is lefutotta volna…

Vasárnap a VK-n egy magyar érem született, Faldum Gábor második lett a férfiak között, az orosz Igor Poljanskij mögött:– Elégedett lehet Gábor, aki nem elvesztette az aranyérmet, hanem megnyerte az ezüstöt – kommentált Lehmann Tibor. – Egy verseny során több fordulat következhet be, vagyis az sem jelenti azt, hogy valaki nyer, ha sokáig vezet. Gábor csinált egy nagyon bátor dolgot a kerékpározás során, miután felértek, nagyon jó futó létére akciózott, ketten elszöktek. Ezt követően is nagyon jót tudott futni, de Poljanskij utolérte. Bizonyára ez történt volna, ugyanez a végeredmény születik, ha együtt mennek ki az utolsó számra.


17. TVK Triatlon Nagyhét – A tavalyi bronzot ezüstre cserélte Faldum

Tiszaújváros – Ausztrál és orosz győzelem született vasárnap a tiszaújvárosi triatlon világkupán. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Tiszaújvárosi triatlon-csoda: Faldum Gábor ezüstöt nyert

Tiszaújváros – Folytatódott a tiszaújvárosi csoda, idén sem maradtunk magyar érem nélkül, a sorrendben 19. TVK ITU Triatlon Világkupán, hiszen Ifj. Faldum Gábor tavalyi bronzát ezüstre cserélte. A nők versenye ausztrál sikerrel zárult, de óriási elismerés illeti Kovács Zsófiát is, aki megismételve tavalyi helyezését, ebben az évben is negyedikként érkezett célba. Szintén negyedik lett Tóth Tamás, akinek ez eddigi legjobb vk-eredménye. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Putnóczki Dorka bronzérmes a junior Európa-kupán

Tiszaújváros – Az ifjúsági kora ellenére rendkívül éretten versenyző Putnóczki Dorka révén bronzérmet ünnepelhettünk a tiszaújvárosi ETU Triatlon Junior Európa-kupa női versenyében, míg a fiúknál a negyedik helyen végzett Dévay Márk volt a legjobb magyar. Mindkét futamban brit sportoló szerezte meg az elsőséget. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Tiszaújvárosban gálázott az utánpótlás

Tiszaújváros – A 17. TVK Triatlon Nagyhét vasárnapi, TVK Napja a TREK Magyar Utánpótlás Gálával vette kezdetét, melyen a gyermek és serdülő korcsoportos országos ranglista 16-16 legjobb versenyzője mérhette össze tudását a délutáni nemzetközi versenyek díszletei között. A szervezők lehetőséget adtak egy bolgár és egy szlovák fiatalnak is, akik nemzetközivé avatták a magyar gálát. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Tiszaújvárosi világkupa-döntő: hét magyarral!

Tiszaújváros – Kovács Zsófia, Vanek Margit, Horváth Zsanett, Király István, Tarnai László, Tóth Tamás és Ifj. Faldum Gábor veheti fel a küzdelmet a 19. TVK ITU Triatlon Világkupa vasárnapi, tiszaújvárosi döntőjében a sportág elitjével. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Tizenhárom magyar a junior Ek-döntőben Tiszaújvárosban

Tiszaújváros – Hat magyar lány és hét fiú jutott be a mai selejtezőkből az ETU Junior Triatlon Európa-kupa fináléjába, melyet a tiszaújvárosi 17. TVK Triatlon Nagyhét vasárnapi utolsó napján rendeznek meg Tiszaújvárosban. tovább »

Szobrot avattunk, a szeretet szobrát

Tudtuk, hogy lesz sírás, zokogás, néma üvöltés, kirohanás a világból, hiszen túl frissek a sebek. Tudtuk, hogy iszonyatosan nehéz lesz, és persze nem tévedtünk. De bármennyire is fájt, mardosott, ott kellett lennünk, mert ezt diktálta agyunk, szívünk, lelkünk. Szobrot avattunk tegnap Tiszaújvárosban, a tisztelet, a megbecsülés, de leginkább a szeretet szobrát. Szűcs István jegyzete. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Kenyai és magyar siker Tiszaújvárosban

Tiszaújváros – A 17. TVK Triatlon Nagyhét pénteki napjának második felében futók népesítették be Tiszaújváros utcáit. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Felavatták dr. Márkus Gábor szobrát Tiszaújvárosban

Tiszaújváros – A 17. TVK Triatlon Nagyhét pénteki folytatásában, a Jabil Napján egy bensőséges hangulatú ünnepség volt az első hivatalos program. 13 órakor, a Dísztó melletti parkban ünnepélyes keretek között avatták fel a tiszaújvárosi triatlonsport meghonosítójának, a világkupa és a Nagyhét megvalósítójának, dr. Márkus Gábornak egészalakos bronzszobrát. A város Díszpolgári címével is kitüntetett, 2013-ban elhunyt kiváló sportvezetőnek , közösségépítőnek a település önkormányzata állíttatott örök emléket. Az alkotás Józsa Lajos szobrászművész munkáját dicséri. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Dupla rekord: 53 nemzet, 350 sportolója Tiszaújvárosban

Tiszaújváros – A 17. TVK Triatlon Nagyhét csütörtöki, Tiszaújváros Napjának végére végérvényesen eldőlt, hogy folytatódnak a rekordok, hiszen a hétvégi világkupa és a junior Európa-kupa versenyzőinek köszöntésekor 53 nemzet lobogóját vitték be a város Főterére. Rekord a versenyzők száma is, 350-en még soha nem álltak rajthoz a két nemzetközi erőpróbán. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Egyre nagyobb a pezsgés Tiszaújvárosban

Tiszaújváros – Az időjárás némileg átrendezte a 17. TVK Triatlon Nagyhét szerdai napját, de ez cseppet sem törte meg a házigazdák és a résztvevők kedvét. A hétvégi nemzetközi események apropóján egyre nagyobb a pezsgés a városban, egyre többen – sportolók és sportvezetők – „csekkolnak be” szálláshelyeikre. Az Európai Triatlon Szövetség olasz elnöke, Renato Bertrandi például csütörtökön érkezik. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Újabb csúcs: félezerrel többen a nyeregben

Tiszaújváros – Eddig a részvételi csúcsok megdöntése jellemzi a 17. TVK Triatlon Nagyhét szabadidősport eseményeit. A hétfői futó-rekord után, a mai napon csaknem félezerrel többen pattantak kerékpárra, mint egy évvel ezelőtt. A 2476 tagú mezőny elrajtolása mintegy 8 percet vett igénybe Tiszaújváros belvárosában. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Futó-rekordot döntöttek Tiszaújvárosban

Tiszaújváros – Nem kevesebb, mint 1215 sportember állt oda hétfő este a tiszaújvárosi 17. TVK Triatlon Nagyhét Inno-Comp Napján a szabadidősport futóverseny rajtjához. Ez a létszám bizony részvételi rekordot jelentett a házigazdák számára. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – „Katasztrófa” elhárítva, nyert a Lubi Cipki

Tiszaújváros – A 17. TVK Triatlon Nagyhét vasárnapi, Borsodi Sör Napján a gasztronómia, a sportolás és a szórakozás egyaránt jól megfért egymás mellett. A szabadidősport események teljesítésért járó tombolaszelvényeket az evezősversenyen lehetett első alkalommal gyűjtögetni. A végső győzelmet – 10 év „Katasztrófa”-uralom után – a Lubi Cipki hetese érdemelte ki. tovább »

Elrajtolt a 17. TVK Triatlon Nagyhét Tiszaújvárosban

Tiszaújváros – Néhány önmagáért beszélő szám a Tiszaújvárosban szombaton elkezdődött 17. TVK Triatlon Nagyhétről: 500 elit versenyző, ötezernél több tömegsportoló, 40 koncert, 55 ezer érdeklődő, szurkoló. Ebből is kiolvashatjuk, hogy az augusztus 9-ig tartó, olimpiai kvalifikációs világkupával és junior Európa-kupa futammal fémjelzett nagy menetelés idén is változatos, színvonalas kikapcsolódást kínál a hazai és külföldi érdeklődőknek. tovább »