1,7 milliárdos kiállítás Orosházán

1,7 milliárd forintos értéket képviselő festészeti kiállítás nyílt Orosházán a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) alapítójának magángyűjteményéból. A kiállításon Kovács Gábor csaknem négyszáz darabos kollekciójából 63 alkotás látható.

A KOGART alapítója a Független Hírügynökségnek elmondta, a gyűjtőknek és mecénásoknak nagy szerepük lehet abban, hogy a a kistérségek is részesüljenek jelentős művészeti eseményekben. Kovács Gábor hangsúlyozta, kiemelten fontos ügynek tekinti a magyar művészet vidéki elterjesztését. A KOGART alapítója hozzátette, éppen ezért a diákok ingyen látogathatják a kiállítást.

A tárlat átfogó képet ad a magyar festészetről az 1880-as évek elejétől körülbelül 1940-ig. Mások mellett, Munkácsy Mihály, Mednyánszky László, Vaszary János, Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar képei láthatók a kiállításon. A KOGART alapítója elmondta, más vidéki városokkal, így Debrecennel, Marcalival és egy a Balaton északi partján található településsel is tárgyalnak további tárlatok rendezéséről. Kovács Gábor úgy látja, a gyűjtemény országjárásával elérhető, hogy “ne csak a budapestieknek járjon a csúcs művészet”.