Friss hírek

2009.05.12. 10:11

Münchenben van már John Demjanjuk

<p>Megérkezett Németországba kedden az Egyesült Államokból hétfőn este kitoloncolt John Demjanjukot szállító repülőgép. A 89 éves tolószékes férfit, aki családja szerint súlyos beteg, azzal vádolják, hogy részt vett a II. világháború idején 29 ezer zsidó meggyilkolásában.</p>

Az ukrán származású Demjanjuk gépe Münchenben landolt. A férfinak a megérkezése után felolvasták, hogy mivel vádolják. Demjanjukot a bajor főváros Stadelheim nevű börtönébe viszik, ahol először orvosi vizsgálatot végeznek rajta.

Demjanjuk tagadja a vádakat, hogy részt vett volna Treblinkában, Sobiborban és Majdanekben foglyok legyilkolásában. Az egykori autógyári munkás azzal védekezik, hogy a II. világháború nagy részét szovjet hadifogságban töltötte. Hétfőn egy berlini bíróság elutasította John Demjanjuk kérvényét, hogy akadályozzák meg Németországba szállítását.

Az évtizedek óta tartó ügy legutóbb áprilisban került az újságok címlapjára. Egy ohiói szövetségi fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy John Demjanjukot megfelelő orvosi felügyelet és ellátás mellett, biztonságban szállíthatják át Németországba. A múlt csütörtökön végül az amerikai Legfelső Bíróság visszautasította Demjanjuk kérését, hogy állítsák le az eljárást.

Demjanjuk 1952-ben érkezett meg az Egyesült Államokba, ahonnan 1986-ban kiadták Izraelnek azzal a gyanúval, hogy ő volt a treblinkai koncentrációs tábor "Rettegett Ivánként" hírhedtté vált őre. Izraelben halálra ítélték, de az izraeli Legfelsőbb Bíróság 1993-ban hatályon kívül helyezte az ítéletet, mert úgy látta, hogy alapos kétely merült fel az eredeti eljárásban felhasznált bizonyítékokkal szemben. Ezután visszatérhetett az Egyesült Államokba, ahol 2002-ben megfosztották állampolgárságától arra hivatkozva, hogy 1952-ben elhallgatta, hogy náci táborok őre volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!