1.6 milliárdos beruházás Rákosmentén

Új Városközpont épül a XVII. kerületben, az 1.6 milliárd forintos beruházás szombaton kezdõdött. A régi központ helyén igazi fõtér, sétány áll majd, jelentõs zöldfelülettel és közösségi terekkel. A beruházáshoz 936 millió forintot ad az Unió.

Modern kertváros épül Rákosmentén, amelynek legfontosabb jelképe az új Városközpont lesz. Ez egyébként egy zöldövezetben hiányos, panelházakkal teli terület, amelyre eddig ránehezedett egy buszpályaudvar is. Ezt a 70-es évekbõl megmaradt arculatot változtatják most meg a szombaton kezdõdõ, 1.6 milliárd forintos beruházással, amelyet a ciklus elején kezdtek el tervezni. Ehhez 936 millió forintot pályázaton nyertek az Európai Uniótól. A tervek szerint a régi központ helyén igazi fõtér, sétány, és zöld terület áll majd.

A buszvégállomás, amely helyén megépülhet az új Városközpont, korábban 15 busz állomásozott. A korábbi járatösszevonásokkal a tér lényegében felszabadult, így megszûnt a végállomás helyigénye. A munkálatok a tervek szerint szeptember végén fejezõdnek be – mondta el a Független Hírügynökségnek Riz Levente, XVII. kerületi polgármester.

A Városközpont újjáépítésén kívül egyéb más beruházások is lesznek a kerületben. A többi között tereket újítanak fel, többfelé zöldterületeket alakítanak ki, új buszfordulót építenek. De uniós pénzekbõl útfelújítások, bölcsõdeépítést is terveznek, és a nyáron új kerékpárút is épül majd a Rákos- patak partján.

Riz Levente emlékeztetett, két másik nagy beruházás is folyik a kerületben: a buszfolyosó építése és a Pesti út felújítása. Elõbbi 1.3 millió, míg utóbbi félmilliárd forintba kerül. A legtöbb pályázati forrást egyébként ebben a ciklusban a XVII.. kerület nyerte el a Budapesti kerületek közül, összesen 3.6 milliárd forintot.
– Független Hírügynökség –