1500 új munkahelyet teremtenek?

Elektronikai cégekkel és autógyárakkal tárgyalt Japán a gazdasági miniszter. Kóka Jánost fogadta a JAL japán légitársaság vezetői is, akikkel egy Tokió-Budapest járat beindításáról egyeztettek.

Vasárnap a miniszter és küldöttsége Dél-Koreába utazik: Szöulban két nagy autógyárral tárgyalnak és a Hankook céggel, amely lehet, hogy Magyarországon épít gumiabroncsgyárat.

A magyar küldöttség csütörtökön és pénteken tárgyalt Japánban. Kóka János programjában két befektetési konferencia is szerepelt: Tokióban egy 130, Oszakában egy 100 fős befektetői kör hallgatta meg a gazdasági miniszter, magyar cégek és az ITD Hungary előadását a magyarországi lehetőségekről – mondta a Független Hírügynökségnek a gazdasági minisztérium kommunikációs igazgatója. Merényi Miklós szerint a japánok főleg autóipari cégeket alapítanának Magyarországon, és körülbelül 1500 új munkahelyet teremtenének. Két társaság év végéig eldönti, hogy Magyarországon akar-e befektetni – tette hozzá. Merényi Miklós azt nem árulta el, mely társaságokról van szó.

A kommunikációs igazgató elmondta még: nem kizárt, hogy Szöulban aláírják a szerződést a Hankook céggel a magyarországi gumiabroncsgyár alapításáról. A társaság 500 millió eurót áldozna erre, és 1500 embert foglalkoztatna.

Japán cégek a rendszerváltás óta 500 milliárd forint értékű tőkét fektettek be Magyarországon, és 1500 embernek adtak munkát.