1500 korbácsütésre ítélték az egyiptomi orvost

1500 korbácsütésre ítélt a bíróság egy orvost Szaúd-Arábiában, mert egy betegét a vádak szerint rászoktatta a kábítószerre. A kairói orvosokat tömörítő szakszervezet szerint az ítélet “rosszabb a halálnál”.

A Szaúd-Arábiában dolgozó 53 éves Rauf Amin a vádak szerint drogfüggővé tette egyik betegét azzal, hogy balesete miatti fájdalmaira morfiumot adagolt. Az ítélet szerint a doktor 1500 korbácsütést kap – nem egyszerre, hanem a 15 éves börtönbüntetése alatt heti 10-15-ös adagokban.

Az egyiptomi orvosokat tömörítő szakszervezet vezetője szerint az ítélet “rosszabb a halálnál”, és közönséges kínzásnak nevezte büntetést, amelyet egyébként a fellebbezés nyomán megduplázott a szaúdi bíróság – eredetileg 750 korbácsütést szántak neki hét éves időtartam alatt. Hamdi al-Sayyad elmondta, hogy az ítélet megváltoztatásához minden hivatalos út mellett Hoszni Mubarak egyiptomi elnök közbenjárását is kérik.

“Ennél már az is jobb lett volna, ha halálra ítélik, minthogy így kínozzák meg. Ezerötszáz korbácsütés és tizenöt év börtön még egy gyilkosnak is túl kemény büntetés lenne” – mondta al-Sayyad hozzátéve, hogy tudomása szerint első 15 ütést már meg is kapta az orvos.Sporthírek