150 kórház talált hibát

Budapest, Miskolc – A hétfő déli határidőig 150 kórház talált hibát az új ellátási térképen. Volt olyan intézmény, amely több oldalas listát küldött a minisztériumnak.

A tárcánál azt ígérik: áprilisig minden olyan hibát kijavítanak, amely szerintük is tévedés. Sok esetben viszont nem adnak igazat a kórházak kifogásainak – hangzott el hétfő este az RTL Klub Híradójában.

Az egyik kórházban kell elaltatni, a másikban műteni a beteget – például ilyen hibák vannak az új ellátási rendszerben. A miskolci kórház például 27 oldalon részletezte a hibákat. Egyebek mellett azt, hogy a megyei kórházban hiába van szívkatéteres labor, ha – mint ahogy a kórházvezető állítja – nem rendeltek hozzá beteget. Ugyanakkor két megyének, Nógrádnak és Hevesnek nincs sugárterápiás ellátó központja – mondta Csiba Gábor, a Borsod megyei kórház főigazgatója.

A minisztérium szerint a Heves és Nógrád megyei betegeket más, például a főváros látja el. Ezen lehet változtatni, de azt az önkormányzatoknak kell kezdeményezniük a kórházak vezetőinél. Budapesten a Szent Imre kórház vezetője azt nem érti, hogy miközben nekik egymillió ember ügyeleti ellátását kell biztosítaniuk, van olyan fővárosi kórház, amelynek csak 63 ezer ember ellátásáról kell gondoskodnia.

A szaktárca a kórházak kifogásainak nagy részét visszautasítja, mondván, lett volna lehetőségük beleszólni az ellátási rendszer átalakításába, de ezt elszalasztották. Horváth Ágnes egészségügyi államtitkár ugyanakkor azt ígéri, hogy a szerintük is jogos tévedéseket áprilisig orvosolják: vagyis biztosan ugyanabban a kórházban műtik meg a beteget, ahol elaltatták.

Kapcsolódó anyagok:
Kórháztraumák a megyében, Miskolcon
Az igazgató betegellátási zavaroktól tart
Nem hagyják a kórház leépítését
Megtámadják a közigazgatási határozatot
Csiba Gábor véleménye a nefrológiai ellátás jövőjéről