15 újabb longobárd sírra bukkantak Szóládnál

Tizenöt újabb longobárd sírra bukkantak német és magyar régészek egy közös kutatáson a Somogy megyei Szóládnál. A szakemberek tavaly és tavalyelőtt 25 sírt találtak a település közelében. A most felfedezett tizenöt sírral együtt így eddig összesen negyven sírhelyet azonosítottak. A temetőhöz tartozó hatodik századi települést még keresik.

A hosszú szakállúaknak nevezett germán népcsoport mindössze hatvan évig maradt vándorlása során az egykori Pannónia területén. Innen Itáliába vándoroltak, ahol Lombardia tartomány őrzi máig az emléküket.

A kutatók DNS-mintákat is vesznek, amelyek alapján feltérképezik fel az egykori település lakói közötti rokoni kapcsolatokat. A sírokban étel maradványokat és állati tetemeket is találtak, ami arra utal, hogy a longobárdok hittek a túlvilági életben.

A longobárdok jómódban éltek. Szívesen viseltek réz, ezüst, és drágakő ékszereket. Több díszes ékszert, övcsatot találtak a sírokban, amelyek kétharmadát egyébként korabeli sírrablók kifosztották. A megmaradt leletek között igazi szenzáció egy 5 éves kislány sírja, amelyben elefántcsont karperecet találtak, amely kiterjedt kereskedelmi kapcsolatokra utal.

Az életmódjukról eddig annyit állapítottak meg, hogy állattartók voltak, ismerték a szarvasmarhát, a sertést, és tyúkokat is tartottak. A régészek a csontok összetételét is elemzik, így próbálják megállapítani, hogyan táplálkoztak a longobárdok, akik a túlvilági éhezés elkerülése érdekében a kedvenc étel egy adagját is eltemették a halottal együtt.

A hosszú szakállúak hatvan éves itt tartózkodásának az avarok vetettek véget. 568-ban még megülték a Húsvétot, aztán továbbálltak Itáliába.