15 milliós adótartozás miatt elárverezhetik egy pécsi alapítvány gyermekmentő kocsijait

15 millió forintos adó – és járulék tartozás miatt még december lefoglalta az APEH a Szemem Fénye – A Beteg Gyermekekért Alapítvány mentőautóit Pécsett. A mentést ideiglenesen leállították, a betegszállításokat korlátozták. Az 5 mentőautót májusig használhatja az alapítvány, de ha addig nem fizetik ki a tartozást, az autókat elárverezik. Az alapítvány 20 egészségügyi dolgozója jelenleg fizetés nélküli szabadságon van, kéthavi munkabérrel tartoznak nekik.

“Az alapítvány többször kapott méltányosságból fizetési haladékot. Decemberben bevontuk a mentőautók gépjármű törzslapját, így értékesíteni nem, használni viszont lehet őket. A májusi határidő lejártakor a forgalmi engedélyt is be kell vonnunk, és ki kell írnunk az értékesítési eljáérást” – mondta a Független Hírügynökségnek Nagy József, az APEH Titkársági és Kommunikációs főosztályvezetője.

Az alapítvány két hete nem végez mentést, a szállításokat korlátozták, húsz mentős fizetés nélküli szabadságon várja kéthavi elmaradt bérét. Az alapítvány kutratóriumi elnöke szerint azért adósodtak el, mert kilenc hónapon át ingyen vállalták a szállításokat.

“A klinikák, kórházak, egyre jobban hívni kezdtek minket, hiszen segítségre volt szükség, és mi egy olyan kényszerhelyzetbe kerültünk, hogy ha nem vállaltuk volna el ezeket a szállításokat, akkor nem kaphattunk volna soha OEP finanszírozást, tehát erre felhívták a figyelmünket.” – mondta a Független Hírügynökségnek Gyura Barbara, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az egészségbiztosítónál azt mondják, az alapítvány gazdálkodott rosszul, amikor olyan betegszállítást is elvállaltak, amire nem volt szerződésük.

“Ennek a szolgáltatónak két autóra volt szerződése, öt autóra nem volt, tehát a maradék különbözetet, a három autóra jelentett teljesítményt nem számolhatjuk el ” – mondta a Független Hírügynökségnek Kőrösi László, az egészségbiztosító főosztályvezető helyettese.

Baranyában az alapítványon kívül három másik magánmentőnek van szerződése az egészségbiztosítóval, ők szükség esetén átvennék a szállításokat, így a kezeléseket továbbra is megkapták a rákbeteg gyerekek. Az alapítványnak már csak néhány hete van a tizenötmilliós tartozás rendezésére. Az árverésen kalapács alá kerülhet az ország egyik legjobban felszerelt gyermekmentő kocsija is, amelynek értéke 40 millió forint.