15 milliós adótartozás: az OEP vizsgálódik

15 milliós adó – és járuléktartozása miatt vizsgálatot indított az egészségbiztosító a pécsi Szemem Fénye Alapítványnál. Amint arról a Független Hírügynökség kedden beszámolt, a rákbeteg gyermekek mentésével és kórházi szállításával foglalkozó alapítvány öt mentőautóját a tartozás miatt lefoglalta az adóhatóság, és ha májusig nem fizetnek, a kocsikat elárverezik.

Az egészségbiztosító a sajtóból szerzett értesülések alapján azért vizsgálódik, mert az alapítványnak a jogszabályok értelmében 30 napon belül jeleznie kellett volna, hogy a köztartozása van, 90 napon belül pedig be kellett volna fizetnie a 15 milliós tartozást. Ha kiderül, hogy a szervezet elmulasztotta ezeket a határidőket, az egészségbiztosítónak fel kell bontania az alapítvánnyal kötött finanszírozási szerződéseket – mondta a Független Hírügynökségnek Karsai Ákos, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője.

Gyura Barbara, az alapítvány kuratóriumi elnöke a Független Hírgynökségnek elmondta: megdöbbenve értesült a vizsgálat megindításáról. Hozzátette: azért hozta nyilvánosságra az ügyet, mert abban bízik, így könnyebben talál támogatókat, akik segítségével rendezhetik a tartozást.