boon-sportoldal

2007.12.12. 15:31

Rejtő Ildikót jelölik a címre

<p>Sági Györgyné Rejtő Ildikó, kétszeres olimpiai bajnok vívót jelölik a Zsivótzky Gyula szeptemberi halálával megüresedett Nemzet Sportolója társaság 12. tagjának.</p>

A jelenlegi tizenegy tag kedden találkozott Elbert Gábor sport szakállamtitkárral, ahol megvitatták a múlt héten összeállított jelölt-listát.

A listán nyolc kimagasló sportegyéniség szerepelt, Grosics Gyula labdarúgó, Kárpáti György vízilabdázó, Kulcsár Gergely atléta, Monspart Sarolta tájfutó, Sági Györgyné Rejtő Ildikó vívó, Rózsavölgyi István atléta, Schmitt Pál vívó és Török Ferenc öttusázó. A keddi megbeszélés résztvevőinek többsége végül Rejtő Ildikót választotta. Elbert Gábor elfogadta a jelölést és elküldte ajánlását Bajnai Gordon miniszternek. A végső döntést az országgyűlés hozza meg.

A Sporttörvény értelmében, a Nemzet Sportolója cím havi nettó 500 ezer forintos életjáradékkal jár együtt, és annak a 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolónak adományozható, aki aktív sportpályafutását követően is meghatározó szerepet töltött be a honi sportéletben.

Rejtő Ildikó 1937-ben született Budapesten. 1964-ben a tokiói olimpián két aranyérmet is szerzett tőrvívóként, egyszer egyéniben, egyszer pedig a csapatversenyben. Pályafutása alatt még három olimpiai ezüstöt, két olimpiai bronzot, öt világbajnoki aranyat, hét ezüstöt és három vb bronzot gyűjtött be. Aktív pályafutása után edzőként dolgozott tovább.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!