15 hónapra lezárták a Szabadság hidat a fővárosban

Felújítás miatt csaknem 15 hónapra teljesen lezárták Budapesten a Szabadság hidat kedd hajnalban. A rekonstrukció a tervek szerint 2008 október 30-ig tart, addig csak a gyalogosok használhatják az átkelők. A tömegközlekedést jelentősen átszervezték a környéken. Az M7-es autópálya kivezető szakaszát is keddtől zárják le.

A híd lezárása miatt nem járnak keddtől a 47-es és a 49-es villamosok, a budai oldalon viszont meghosszabbított útvonalon közlekedik a 18-as, az 56-os és az 59-es villamos. A Batthyány tér és az albertfalvai Forgalmi utca között 41/a jelzéssel a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban új villamos indul. A kieső 47-es és 49-es villamosok helyett pótlóbuszok járnak az Erzsébet, illetve a Petőfi hídon át. Sűrítik a járatokat a Nagykörúton, a 4-6-os villamos vonalán is.

A híd felújítását végző konzorcium vezetője a Hídépítő Zrt., amely a 4-es metró Fővám téri állomását is építi. Ennek csúszása miatt a pesti alsó rakpart sem készül el az iskolakezdésre, amit Demszky Gábor főpolgármester korábban elfogadhatatlannak nevezett. Apáthy Endre, a cég vezérigazgatója egy korábbi sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva közölte: várhatóan a tervezett szeptember 2-i időpont után néhány nappal átadható lesz a pesti alsó rakpart.

A Világörökséghez tartozó, 1896-ban épült Szabadság híd rekonstrukciója összesen 5,2 milliárd forintba kerül, ebből az idén 2,3 milliárdot fordít a főváros a felújításra. Az átkelőt a 4-es metró építése miatt mindenképpen le kellene zárni, ezért kötötték össze a két munkát. A 15 hónap alatt megerősítik a híd szerkezetét, elvégzik a korrózióvédelmi munkákat, kijavítják a pilléreket és a hídfőket. Átépítik a közműveket, az útpályát, a járdákat és új díszkivilágítást is kap a híd. A felújítás után újra járnak majd a villamosok.

Az M7-es autópálya Budapestről kivezető szakaszát várhatóan szeptember 18-ig zárják le a 12. és a 17. kilométer között. A felújítás összesen 270 millió forintba kerül. A munka első, tíznapos szakaszában a jobb pályát teljesen lezárják. A forgalmat ekkor az M1-M7 közös szakaszának végpontjától az M1-esre terelik. A kocsik az M0-áson térhetnek vissza az M7-esre. A második szakasz szeptember 1-jén kezdődik. Ekkor a forgalmat részben továbbra is az M1-es autópályára terelik, részben az M7-es autópálya egyik sávján vezetik tovább, majd a 13-as kilométerszelvénynél a bal pályára irányítják. Az M7-esre az autópálya 17-es kilométerénél lehet majd visszatérni. Kicserélik a törökbálinti csomópont felhajtó ágának burkolatát is. Ennek jobb oldala szintén zárva lesz az M7-es elejének felújítása idején.