15 filmes kulisszatitok, amit csak a legelvetemültebb rajongók ismernek

15 filmes kulisszatitok, amit csak a legelvetemültebb rajongók ismernek
© Fotó: Castle Rock Entertainment
Egy átlagos mozinéző gyakorlatilag semmit sem lát abból, hogy mi történik a színfalak mögött. A Bright Side nemrég összeszedett néhány hollywoodi forgatási titkot, ami sokaknak újdonság lehet.

Julia Roberts nem akart meztelen jelenetet vállalni a Micsoda nő! forgatásán. A rendezőnek sikerült megoldania a dolgot: Robertset egy Shelley Michelle nevű táncoslánnyal helyettesítette néhány képsor erejéig. Sőt, mi több, a film plakátja sem az, aminek látszik, Julia Roberts fejét ugyanis kaszkadőre testére montírozták rá. És ha már a poszternél tartunk: itt még barna Richard Gere haja, a filmben pedig már ősz.

mnFotó: Touchstone Pictures

A Titanicban látható első osztályon zajló vacsorajelenet felvétele majdnem két napig tartott, mivel a készítőknek rengeteg apró részletre kellett figyelniük; úgy mint a rengeteg közeli felvétel, vagy a szokottnál rövidebb szövegek. A második napon a színészek annyira nem bírták a dolgot, hogy grimaszoltak és nevetgéltek az asztalnál. Leonardo DiCaprio például ránézett az evőeszközökre, és megkérdezte Kathy Batest, tudja-e, melyik villával kell lobotómiát végezni.

titanicFotó: 20th Century Fox

A 40 éves szűz gyantázós jelenetét elég nehéz elfelejteni. Valóban Steve Carell volt az, akit szőrtelenítettek, mivel a rendező valódi érzelmeket akart a színész arcán látni. Egyszerre öt kamerával vették fel a jelenetet, hogy egyetlen apró rezdülésről se maradjanak le.

40Fotó: Universal Pictures

A Másnaposokban láthatót foghiány sem trükkfelvétellel vagy testdublőrrel oldották meg: Ed Helmsnek valóban hiányzott az egyik foga, így a forgatáson csak ki kellett szednie az implantátumát.

MCDHANG EC024Fotó: Warner Bros.

Hogy sikerült az akkor még kezdő Guy Ritchie-nek megnyernie Stinget A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső forgatásához? Az énekes felesége produkciós céget vezetett, és látta Ritchie korai rövidfilmjét, a The Hard Case-t. Annyira tetszett neki, hogy némi tőkével egész estés filmmé szerette volna duzzasztani, és a férjét is sikerült meggyőznie, hogy vállaljon benne szerepet. Így került Sting abba a bizonyos rövid, de nagyon emlékezetes jelenetbe.

stingFotó: HandMade Films

Az Agymanók alkotói érdekes meglepetést rejtettek el a filmben. Valamennyi karakternek a saját érzelmének megfelelő szemszíne van, kivéve az örömöt és a bánatot – nekik kék a szemük. Ezzel a készítők azt szerették volna nyomatékosítani, hogy a két érzelem mindig kéz a kézben jár.

INSIDE OUTFotó: Disney/Pixar

A Ragyogás rendezője, Stanley Kubrick igazi maximalista volt; az eredetileg tervezett 17 héttel ellentétben 51 hétig forgatta a filmet. Shelley Duvall és Jack Nicholson híres párbeszéd-jelenetét például összesen 127 alkalommal vette fel, az ikonikus „Here’s Johnny”-szekvenciához pedig három napra és hatvan ajtóra volt szüksége. Különleges, extrakönnyű ajtókat használtak a felvételekhez, de ezeket a korábban tűzoltóként is dolgozó Nicholson nagyon könnyen áttörte. Emiatt a filmeseknek nehezebb és sokkal masszívabb ajtókat kellett beszereznie.

shiningFotó: Warner Bros.

A Hihetetlen című film alkotói nem bonyolították túl a bombahatástalanítást: Microsoft Excelt használtak hozzá. Zseniális!

excelFotó: ChubbCo Film

A Mátrix díszlettervezőjét, Simon Whiteley-t felesége japán nyelvű szakácskönyve inspirálta a zöld színű kódsor elkészítésében.

matrixFotó: Warner Bros.

Az Aljas nyolcas egyik jelenetében Kurt Russell karaktere összetör egy gitárt. A Martin Museum felajánlott a forgatásra egy igen ritka hangszert, ami 1870-ben készült. A film kedvéért számos másolatot is készítettek a gitárból, de a forgatáson Russellhez valahogy az eredeti hangszer került oda, így azt törte ripityára. A múzeum ezután elhatározta, hogy soha többet semmilyen gitárt nem ad kölcsön filmforgatásra.

8Fotó: The Weinstein Company

Kilenc órába telt Andy és Red első párbeszédének felvétele A remény rabjai forgatásán. Morgan Freeman végig labdázott, egyszer sem panaszkodott, hogy fájdalmai lennének, ám másnap mégis bekötözött kézzel jelent meg. A film rendezője, Frank Darabont egyébként állítólag nem tudta jól elmagyarázni, mi nem tetszik neki, így a munkálatok alatt rengeteg vitás helyzet adódott. Ezek egyikében Morgan Freeman azt mondta, magyarázat nélkül nem fog második próbákat vállalni.

rrFotó: Castle Rock Entertainment

A Harry Potter és a Tűz Serlege nyitójelenetében Voldemort kígyója, Nagini mozgolódik a Warner Bros. logójában. Ez okkal volt így, a kígyó ugyanis már a film legelején feltűnik.

hpFotó: Warner Bros.

Margaret Keane, akiről a Nagy szemek című film szól, szerepel is a mozi egyik jelenetében: ő alakítja a főszereplő mögötti padon olvasó nőt. Keane és a főszereplő, Amy Adams közös fotót is készített, ez a film végén látható, közvetlenül a stáblista előtt.

bigeyesFotó: The Weinstein Company

A Mielőtt meghaltam költségvetése igen alacsony volt; sminkre például mindössze 250 dollár jutott.
Ennek fényében különösen elképesztő, hogy Adruitha Lee és Robin Mathews sminkmestereknek Oscar-díjat hozott a film.

dbcFotó: Truth Entertainment

A legnagyobb showman főcímében feltűnnek Rozsomák karmai. A képregénykaraktert szintén Hugh Jackman keltette életre több filmben is.

wvFotó: 20th Century Fox

Forrás: Bright Side


A filmesek gyakran hagynak megválaszolatlanul olyan anyagi kérdéseket, amik nézőt amúgy nagyon érdeklik. A Bright Side egybegyűjtötte néhány rajongói nyomozás eredményét. Mennyibe kerül egy tanév a Roxfortban? Fotó: Warner Bros. Egy-két fanatikus kiszámolta, mennyit kell áldozni arra, hogy eltö...