15 éve lett a világörökség része a Tokaj történelmi borvidék

A jubileumi ünnepség vendégei
A jubileumi ünnepség vendégei - © Fotó: Ádám János
Hercegkút – Jubileumi ünnepséget tartottak a hercegkúti pincesoron.

2002-ben vette fel az UNESCO a világörökségi helyszínek sorába a Tokaj történelmi borvidéket a kultúrtáj kategóriában. A 15 éves jubileumhoz érkezve ünnepi konferenciával emlékeztek meg az eseményről Hercegkúton a Gomboshegyi pincesoron.

Lehetőségek

– Számunkra megtisztelő, hogy Hercegkút adhat otthont ennek a jeles események – köszöntötte a megjelenteket Rák József, Hercegkút polgármestere.

– Jó Hercegkútra hazajönni – mondta megnyitóbeszédében dr. Stumpf István alkotmánybíró. – Büszke vagyok arra, hogy Hercegkút rendezheti ezt a konferenciát, amelyet azzal a munkával érdemelt ki, amelyet a helyi közösség végez évek óta a világörökségért. A világ számos pontján megfordultam már, így állíthatom, Tokaj-Hegyaljához hasonló szép vidéket nem sokat láttam eddigi életemben.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

– 2002-ben a legjobb helyre került a világörökségi cím Tokaj-Hegyaljára – mondta beszédében dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. – Az itteni csoda az aszú, ennek sehol máshol a világon nincsen párja. A történeti folyamatosság jellemző erre a borvidékre, itt szorosan egybefonódott a táj az emberrel.

Természetesen a világörökségi cím jár korlátokkal, megszorításokkal is, de hatalmas előnyöket is jelent. Elhozza a fejlődés lehetőségét, és csak az itteniek összefogásán, közös gondolkodásán múlik, tudnak-e élni ezekkel a lehetőségekkel. A polgári kormány több ízben bizonyította, fontos számára a Tokaji borvidék fejlesztése, nekünk pedig élnünk kell ezekkel a lehetőségekkel.

Minőségre törekedve

– Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort is igyunk – mondta beszédében Demeter Ervin kormánymegbízott. – A borvidékünk most kezd magához térni abból a válságból, amelyet az elmúlt század közepén beindított tömegtermelés miatt keletkezett minőségromlást jelentett.

– Fantasztikus dolgok történtek ebben a régióban – mondta dr. Tardy János előadásában, aki 1999 és 2007 között volt az UNESCO Világörökség Nemzeti Bizottság alelnöke. – 1995 és 2002 közötti hét év alatt összesen hat magyarországi helyszínt sikerült felvetetnünk a világörökségi helyszínek közé. Büszke vagyok, hogy a Tokaj történelmi borvidék is ezek közé került.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

– Az a munka, amelyet néhány település már megkezdett Hegyalján, mind a 27, a világörökségi területhez tartozó település javát fogja szolgálni – mondta Héjj Dávid kormánybiztos. – Ez a munka viszont csak akkor lehet igazán sikeres, ha a kompromisszum nélküli minőségre törekszünk.

A konferencia részeként Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója átadta a megjelent hegyaljai polgármestereknek a tavalyi szüretből készült Polgármesterek borát.

– ÉM-BG –


Miért világörökség?

A világon egyedülálló, legalább ezer éves szőlészeti-borászati hagyományt testesít meg, amely változatlan formában maradt fenn. A terület megőrizte évezredes egységét (szőlőbirtok, települések, pincerendszerek).

A terület földtörténetileg és földrajzilag egyedülálló adottságokkal rendelkezik. A mállékony, vulkanikus és poszt-vulkanikus tevékenységgel keletkezett kőzetek sokféle talajtípus kialakulását eredményezték. A talaj összetétele kihatással van a talaj termőerejére, ásványi anyag tartalmára, hőelnyelő, hőtároló és visszasugárzó képességére.

A kedvező fekvésű lejtők, a nagy besugárzás, a Bodrog és a Tisza folyók közelsége, valamint a hosszú ősz kedvező klimatikus feltételeket teremt a Botrytis cinera penészgomba megtelepedéséhez, amely a szőlőszemek aszúsodását idézi elő. Az aszúszemek kiválogatása a fürtből már az 1600-as évek elejére gyakorlattá vált Hegyalján.

A sajátos mikroklímának köszönhetően a pincék falán külön leges pincepenész, a Gladosporium cellare telepedik meg, mely jótékony hatássalvan a bor érési folyamatára. A hordókészítéshez kiváló faanyagát adja a közeli hegyek magasabb övezeteiben megtelepült kocsánytalan tölgy, amelyből készített hordó meghatározó a bor aromájára, színére, érési folyamatára.