15 év börtön egy egyiptominak aki Izraelnek kémkedett

Egy egyiptomi bíróság szombaton 15 év börtönbüntetésre ítélt egy egyiptomi származású kanadai állampolgárt, aki azzal vádoltak, hogy Izraelnek kémkedett. A 31 éves férfival együtt még három izraelit is elítélt a bíróság távollétükben: ők szintén 15 év börtönbüntetést kaptak.

Mohamed al-Attar ellen az volt a vád, hogy Törökországban kapcsolatba lépett az izraeli titkosszolgálattal, ahol megbízásukból arabok után kezdett el kémkedni, majd azt később Kanadában is folytatta. A 31 éves férfi kihallgatása alatt bevallotta az ellene felhozott vádakat, de később azt állította, hogy vallomását kínzással csikarták ki az egyiptomi hatóságok. Vallomásában – ami eljutott egy kanadai újsághoz – azt állította, hogy meleg, illetve szegény arabokat szervezett be a Moszad kötelékébe.

Al-Attart 2007 január elsején tartoztatták le az egyiptomi hatóságok, amikor Kairóban meglátogatta családját. A férfit zsarolás, kémkedés és Egyiptom nemzeti érdekeit sértő összeesküvés vádjával vették őrizetbe. Tárgyalása februárban kezdődött.
Az ítélet ellen nem lehet fellebbezni.