15 agrárszervezet követeli az SPS-rendszer bevezetését

15 mezőgazdasági szervezet arra szólította fel a kormányt, hogy mihamarabb intézkedjen az SPS egyszerűsített gazdaságtámogatási rendszer magyarországi bevezetéséről – jelentette be keddi tájékoztatóján a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

Az Országgyűlés tavaly októberben már elfogadta egyszer az SPS bevezetéséhez szükséges szabályokat és támogatásokat tartalmazó törvénycsomagot, amit akkor Sólyom László köztársasági elnök nem írt alá és így az Alkotmánmybírósághoz (AB) került az ügy. A taláros testület ugyanakkor még nem döntött.

A 15 szervezet emlékeztetett rá, hogy augusztusban lejár a határidő és ha addig nem jelenti be Magyarország az Európai Bizottságnak az új rendszerre való áttérést, akkor 2010-ben már biztosan nem csatlakozhat a gazdáknak egyébb kedvezőbb feltételeket biztosítós SPS-rendszerhez.

Ezért az SPS bevezetését közös nyilatkozatban támogató 15 szervezet felszólítja a szakminisztériumot, hogy alkotmánybírósági döntés hiányában is, határidőre jelentse be az új támogatási rendszerre való áttérési szándékot. A későbbi alkotmánybírósági döntés megállapításait is figyelembe véve a miniszter járjon el, hogy szükség esetén akár kormányrendeletben vezessék be az SPS-t 2010 január 1-el.

Gráf József agrárminiszter a keddi tájékoztatón úgy reagált: ha a kormány januártól rendeletben bevezeti az új rendszert, azonban a jóváhagyás és a bevezetés között az AB alkotmányellenesnek találja a jogszabályt, akkor egyik rendszert sem tudná alkalmazni Magyarország, és a termelők támogatásoktól esnének el.