148 millió a felzárkózásra

Cigánd – Cigándon három szegregátum életkörülményein kívánnak javítani.

Összesen 148 millió forintot nyert Cigánd arra, hogy a településen található szegregátumban élők életkörülményeit javítsa.

Szolgáltató központok

Az úgynevezett „teleppályázat” projektmenedzserétől, Tóth Istvántól megtudtuk, a jelenleg érvényes szabályok szerint a Bodrogköz egyetlen városában három szegregátum is található. Ez nem azt jelenti, hogy az adott településrészen valamennyi ott élőnek hasonlóak a szociális körülményei. Miután azonban a többség a hátrányos helyzetűek közé sorolható, ezért indokoltnak látszott, hogy a pályázati lehetőség kihasználásával javítsanak az életkörülményeken.
Ennek megfelelően a három szegregátumban összesen három szolgáltató központot fognak kialakítani, amelyben lehetőség lesz az ott élőknek egyebek mellett a mosásra és a tisztálkodásra is. Az Újfalu, Paptag és Gődény településrészen élőknek ezek a szolgáltató központok lehetőséget biztosítanak arra, hogy közösségi térként is használják az épületeket, így rendszeres összejöveteleket tarthatnak majd az ott élők, ahol lehetőség nyílik arra is, hogy a problémáikat megbeszélhessék és közösen keressék meg azokat a megoldási lehetőségeket, amelyek még tovább javíthatnak a szegregátumokban lévők életkörülményein.

A pályázat nem merül ki ennyiben.

Ahogy Tóth Istvántól megtudtuk, a program keretében a három szegregátumban összesen hatvan embernek lehetősége nyílik arra, hogy a közeljövőben olyan szakmát, szakmákat szerezzenek, amelynek birtokában nagyobb eséllyel léphetnek ki a munkaerőpiacra.
Az érintettek egyebek mellett a hentes, bolti eladó, takarító szakmákat sajátíthatják el OKJ-s képzések keretében, de lehetőség lesz arra, hogy az érdeklődők őstermelőkké váljanak a településen.
A program projektmenedzserétől megtudtuk, a teleppályázat a településen összesen 491 lakást és 1592 embert érint, azaz a bodrogközi város közel 50 százaléka részt vehet a projektben.

ÉM-BG