Friss hírek

2009.12.10. 17:53

Új szerzõdéseket kapnak a pécsi fogyasztók a vízmûtõl - fiktív számlázás miatt újabb feljelentés

<p>A negyede már visszaérkezett annak a 65 ezer szerzõdésnek, amit a Tettye Forrásház Zrt. postázott ki a pécsi fogyasztóknak az elmúlt napokban - közölte a Független Hírügynökséggel Elekes Judit, a szolgáltató ügyfélszolgálati vezetõje. A cég kéthavi számlát is kiküldött a fogyasztóknak, de sokan nem tudják, kinek fizessenek. A korábbi szolgáltató szerint azok, akik most fizetnek, a kétszeri fizetés kockázatát vállalják. Az új szolgáltató szerint viszont a régi cég számláz jogtalanul, ezért fiktív számlázás miatt feljelentést tettek.</p>

65 ezer fogyasztót keresnek meg a Tettye Forrásház dolgozói ezekben a napokban Pécsett. Valamennyi fogyasztó megkapja az új szerzõdést, és a vízórákat is leolvassák a szolgáltató emberei. Néhányan már számlát is kaptak, de nem tudják, fizessenek-e, és ha igen, kinek. Bizonytalan a város legnagyobb fogyasztója, az egyetem is.. Nekik havi 60 milliós a vízszámlájuk, azt mondják, nem mindegy, kinek fizetnek.

Ha most rosszul döntünk, és a bíróság 3 év múlva kimond egy olyan ítéletet, hogy a másik cég lett volna a jogosult a pénzre, akkor azt gondolom, hogy az egyetemnek esélye sem lenne visszakövetelni a pénzt - mondta a Független Hírügynökségnek Imhof Gábor, a Pécsi Tudományegyetem gazdasági fõigazgatója. Hozzátette, az egyetem bírósági letétbe helyezi a pénzt, és majd akkor fizet, ha eldõl, kinek kell.

A régi szolgáltató, vagyis a Pécsi Vízmû Zrt. szerint a velük kötött szerzõdés még érvényes, ezért továbbra is õk a jogosultak a szolgáltatásra.

A Tettye Forrásház által kiküldött szolgáltatási szerzõdés aláírásával és a Tettye Forrásház Zrt. részére történõ fizetéssel a fogyasztók önként vállalják a kétszeri kifizetés kockázatát - közölte a Független Hírügynökséggel Kisbáró Edina, a Pécsi Vízmû Zrt. kommunikációs vezetõje..

Az önkormányzat rendeletében megvonta a korábbi szolgáltatótól a szolgáltatási jogot, illetve határozatában új szolgáltatót jelölt ki az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatásra, innentõl a korábbi cégnek nincs számlázási jogosultsága - ezt Szabó Iván, a Tettye Forrásház Zrt. jogi képviselõje mondta a Független Hírügynökségnek. A jogász hozzátette, mivel bizonyítani tudják, hogy a szolgáltatást õk végzik, a Pécsi Vízmû viszont jelenleg valós teljesítés nélkül bocsát ki számlát, ezért a Tettye Forrásház Zrt. fiktív számlázás miatt feljelentette a Pécsi Vízmû Zrt.-t.

Ahogy a Független Hírügynökség már beszámolt róla, a pécsi vízi-közmû mûködtetését október 1-jétõl a Tettye Forrásház Zrt. végzi, amelyet az önkormányzat hozott létre. A szolgáltató Pécsen korábban a Pécsi Vízmû Zrt. volt, amelyben a pécsi önkormányzatnak 50,05 százalékos tulajdonrésze van, míg a Suez Environnement Hungária Kft. mint szakmai befektetõ 48,05 százalékos tulajdonrésszel bír. A fennmaradó 1,9 százalékon tíz, Pécs környéki kisebb település önkormányzata osztozik.

Szeptember 30-ig a Pécsi Vízmû Zrt. mûködtette a vízi-közmûveket Pécsett és 17 környezõ településen, október 1-je óta viszont csak a környezõ falvakra terjed ki a társaság közmû-mûködtetési joga, mivel Pécs közigazgatási határain belül a pécsi önkormányzat döntése értelmében a Tettye Forrásház Zrt. jogosult a szolgáltatás nyújtására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!