1441 név az Elveszett Közösségek Tornyán

Felavatták az Elveszett Közösségek Tornyát hétfőn a Holokauszt Emlékközpontban Budapesten. Az építményen azon magyar települések neve olvasható, ahol a holokauszt miatt már nincs zsidó közösség, több mint 60 éve. 1441 név került fel rá.

Az építmény alapvetően fémből és üvegből készült, a kegyelet és a fájdalom tornya – fogalmazott az avatáson Szita Szabolcs professzor, a Holokauszt Emlékközpont vezető történésze. Szörnyű események sorára és hatszázezer magyar halálára emlékeztet a Holokauszt Emlékközpont Páva utcai épületében felállított torony – tette hozzá.

Április 16-a a Holokauszt Emléknap 2001 óta Magyarországon annak emlékére, hogy 1944. április 16-án a kárpátaljai településeken megkezdődött a magyarországi zsidóság gettóba zárása. A nyilas uralom idején éjszakánként 50-60 zsidót, összesen körülbelül 5000 embert lőttek a Dunába a fővárosban. A holokauszt történetének legnagyobb és leggyorsabb deportálási akciója 63 évvel ezelőtt, 1944. május 15-én kezdődött. Július 9-ig, azaz 56 nap alatt német adatok szerint a magyar hatóságok 437 402 zsidót deportáltak Magyarországról, 15 ezer ember kivételével mindegyiküket Auschwitz-Birkenauba, a legkegyetlenebb koncentrációs táborba.Sporthírek