143 illegális bevándorló egy teherautóban Görögországban

A görög hatóságok 143 illegális bevándorlóra bukkantak egy teherautóba zsúfolva Korinthosz közelében – közölte csütörtökön a görög rendőrség. A hatóságok hat feltételezett embercsempész tartóztattak le.

Az illegális bevándorolókat szállító kamiont még szerda este tartóztatták fel egy autópályán, Korinthosz város közelében. A főleg afgánokat szállító jármű Pátra kikötőjébe tartott, ahonnan főleg Olaszországba indulnak hajók.

A rendőrség közlése szerint hat gyanúsítottat tartóztattak le embercsempészet miatt. A hat csempész közül öten szírek voltak, egy pedig görög állampolgár. A rendőrség szerint egy olyan bűnszervezet tagjai voltak, akik Olaszországba, és egyéb európai országokba tartó illegális menekülteket szállítottak teherautókon Görögország területén. A gyanúsítottak 2 500 és háromezer euró közötti összegeket kértek egy-egy menekülttől.

Az Európai Unió külső határainak védelmét irányító uniós szerv, a Frontex adatai szerint tavaly 78 400 illegális bevándorlót fogtak el a Görögország határainál. Ez az EU-ba érkező illegális bevándorlók 75 százaléka, a Frontex adatai szerint. A görög kormány az előző héten kapott segítséget a Frontextől, az illegális bevándorlás csökkentésére a török határon.