140 év vízműtörténete Aquincumban – mától október végéig

A miocén korból származó cápafogak, kagylók és kövek is láthatók azon a vízműtörténeti kiállításon, amely szerdán nyílt az Aquincumi Múzeum romkertjében Budapesten. A Fővárosi Vízművek “140 éve a főváros szolgálatában” című tárlatán a látogatók megnézhetik például a Budapest alatt húzódó ötezer kilométeres vízvezeték-hálózat kicsinyített mását, de egykori, csaknem 140 éves vízcsöveket is láthatnak.

Az aquincumi kiállításon archív filmrészletek és fotók segítségével ismerhetik meg a látogatók a Fővárosi Vízművek történetét – mondta a cég kommunikációs osztályvezetője. Lévai Zsuzsanna hozzátette: a csaknem 140 éves vezetékdarabok és csövek mellett, a 13-17 millió évvel ezelőtt, a miocén kor idején lerakódott homokkő-tömböket, kagylókat és cápafogakat is láthatnak az érdeklődők. Ezekre a geológiai maradványokra a társaság munkatársai a szentendrei vízvezetékek javításakor bukkantak.

Az érdeklődők nemcsak a múlt képeivel és tárgyi emlékeivel találkozhatnak a tárlaton. A szervezők kiállították például annak a sémafalnak a pontos másolatát, amelynek segítségével az irányítóközpontban a diszpécserek figyelemmel kísérik a főváros vízellátását. A muzeális értékű csövek, csapok és vezetékdarabok mellett számítógépes programok, mozgatható makettek és játékok segítségével ismerhetik meg a látogatók 140 éves vízmű történetét.

A tárlatot október 31-ig nézhetik meg az érdeklődők a Szentendrei út 139. szám alatti Aquincumi Múzeumban.