14 vasúti mellékvonal szűnt meg

Tizennégy vasúti mellékvonalon szűnt meg a vonatközlekedés. Ezeken a szakaszokon szombaton közlekedtek utoljára vonatok. Az intézkedés összesen 474 kilométernyi szakaszt érint, ahol ezentúl buszok járnak. A legtöbb helyen az átlagos utasszám a többszörösére emelkedett és a kocsikra pedig mindenütt kihelyezték az utolsó vonat táblát.

A gazdasági tárca decemberben jelentette be, hogy a MÁV tizennégy vonalon szünetelteti a vasúti közlekedést a személyszállításban 2007. február végétől. Ennek eredményeként március 3-án üzemzárástól 14 vasúti mellékvonalon szűnt meg a közlekedés, és a vonatok helyett ezeken a szakaszokon buszok járnak majd.

A megállókban, forgalmas helyeken és az önkormányzatoknál hirdetményeket tettek ki, a vasútállomásokon pedig hangosbemondó tájékoztatta az utasokat a változásokról. A MÁV az átállás első két napján tájékoztató szolgálatot is szervez és szórólapokat is kapnak az utasok – mondta a Független Hírügynökségnek korábban a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője. Ábrahám Gergely szerint a változás megkönnyíti a közlekedést, hiszen a Volán-járatok több helyen állnak meg és egyes helyeken kibővített útvonalon járnak majd.

Az intézkedés a Pápa-Környe, Pápa-Csorna, Zalabér-Zalaszentgrót, Lepsény-Hajmáskér, (Barcs)-Sellye-Villány, Diósjenő-Romhány, Kisterenye-Kál-Kápolna, Mezőcsát-Hejőkeresztúr, Kazincbarcika-Rudabánya, Nyíradony-Nagykálló, Murony-Békés, Kunszentmiklós-Dunapataj, Fülöpszállás-Kecskemét és a Kiskőrös-Kalocsa közötti szakaszon lép életbe. Ezeken a vonalakon a minisztérium adatai szerint 5 és 20 között volt az átlagos utasszám.

Az eredeti tervek szerint 28 vonalon akarták leállítani a vonatokat már decembertől. Ez összességében csaknem ezer kilométert jelent, és évi 6 és fél milliárd forintos megtakarítást szerettek volna elérni vele. Az utolsó járatokról a környéken lakók is megemlékeztek, jellemzően az átlagos utasszám 30-40-szerese kísérte utolsó útjára szombaton a vonatokat. Volt, ahol gulyást főztek, másutt cigányzenés sírvavigadást rendeztek az állomásokon, a kocsikra pedig mindenütt kihelyezték az utolsó vonat táblát.