14. TVK Triatlon Nagyhét – Úszás-változás: a belvárosban

Akt.:
Illusztráció - 14. TVK Triatlon Nagyhét - Úszás-változás: a belvárosban
Illusztráció - 14. TVK Triatlon Nagyhét - Úszás-változás: a belvárosban
Tiszaújváros – Bő két hónap múlva, július 7-én indul a 14. TVK Triatlon Nagyhét Tiszaújvárosban.

“Ez a hét nem csak a sportról szól, az eltelt közel két évtized bebizonyította, magunknak tekintjük ezt a nagyszerű eseményt – hangsúlyozta Bráz György, a szervezőbizottság társelnöke, Tiszaújváros polgármestere a csütörtöki sajtótájékoztatón. – Nem lesz semmi újdonság, már ami a hangulatot jelenti, de fantasztikus lesz a hét, ahogy tavaly is. Biztos vagyok benne, hogy minden rendben lesz.”

Dr. Márkus Gábor főrendező egy power point prezentáció közben sorolta el a programokat, és mutatta be a pályákat: “Sűrű lesz az elkövetkezendő két, két és fél hónap, sok eseményt kell lebonyolítanunk – jelezte a szakember. – A versenyzőink már indultak az országos versenyeken, a hét végén pedig Rendes Csaba Mexikóban áll rajthoz Világkupa-futamon, amelyet követően konkrétabban lehet majd látni az esélyeit az olimpiát illetően. Ha úgy alakulnak az események, akkor ott lehet Londonban, erre pillanatnyilag 60-70 százalék az esély.”

Londonra egyébként május végéig lehet kvalifikációs pontokat gyűjteni, az ez utáni megméretések már nem számítanak az olimpia szempontjából.

A TVK-Mali TK elnöke, aki a kezdetektől koordinálja az eseményt, elmondta azt is: “Érzem a súlyát ennek a dolognak, hogy meg kell felelni az elvárásoknak. Magas lett a mérce, remélem, idén is átugorjuk. Köszönet a város cégeinek, amelyek eddig is a Nagyhét mellette álltak, és persze ugyanúgy köszönet a szponzoroknak az önkormányzatnak.”

A fele táv

A közelgő ötkarikás játékok miatt ezúttal nem lehet(ett) a Triatlon Nagyhetet és azon belül a Világkupát augusztusra tenni, a nemzetközi versenynaptárhoz igazodva idén július elején, közepén kerül sor a rendezvényre. A mottó azonban nem változott: a kulturális események, a gasztronómia és a (tömeg)sport találkozik. Az úgymond komolyabb viadalok péntektől veszik kezdetüket, a Jabil 1/3-ad maratonnal. Szombaton, július 14-én kerül sor a junior Ek és a Vk selejtezőire, vasárnap pedig a döntőkre. Változás utóbbi tekintetében, hogy az úszást a város központjában található tóban rendezik meg, ellentétben a korábbi évekkel, amikor a Tisza, vagy Sajószöged volt az első próba helyszíne. ,,A 2011-es junior Ek-t így csináltuk, jól sikerült, nem kellett utat lezárni, a közönséget öt kilométerre mozgatni. Elnyerte az ITU tetszését is, és engedélyezték, hogy a Vk-t most így bonyolítsuk le. Különben nem mi vagyunk az egyetlen város a sorozatban, ahol sprintben versenyeznek a triatlonosok.”

Így aztán a korábbi táv (1500 úszás, 40 km kerékpár, 10 km futás) fele vár az idei Világkupa résztvevőire, és nemenként mindössze 25-25 fő fogja alkotni a döntőt.

Kerékgyártó István, a helyi Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunk kérdésére, hogy kell, vagy kellett-e bármilyen munkálatokat végezni a tóban, vagy annak környékén, kijelentette: ,,Az elsődleges követelmény, hogy fertőzésmentes legyen, de ezzel eddig soha nem volt probléma. Márciustól megy a feltöltés, kútból, a mélység megfelelő lesz, ugyanakkor kezeljük a tavat baktérium enzimmel, amely lebontja a szerves anygokat”.

A teljes program megtekinthető a www.tvkmalitriatlon.hu honlapon.

ÉM-MI


A jövőről

Dr. Márkus Gábor, a Világkupa jövőjével kapcsolatos érdeklődésünkre megjegyezte: “A kontraktusunk a nemzetközi szövetséggel az olimpiai ciklus végéig szól, pályázni kell majd újra, de először bonyolítsuk le az ideit, ráérünk a jövővel foglalkozni szeptemberben, októberben.” 

Bráz György ehhez annyit fűzött hozzá: “Ha elfogadják a pályázatunkat, a város ott áll mögötte anyagilag, de nem csak a város, a TVK és a Jabil is.”


Jótékonysági futam

Május 19-én és 20-án rendezik meg a Termálfürdőben a XXI. Tisza Triatlont, amelyen a szombati klubcsapat országos bajnokság után jótékonysági futamot rendeznek Benedek László javára. A klub egykori versenyzője 2010-ben szenvedett balesetet, mára már ismét tud beszélni és segítséggel jár. Egy éve a kezdeményezés a “Mozdulj Lacikáért” nevet viselte, ám Márkus Gábor abbéli reményének adott hangot, hogy a fiatal sportoló most majd az utolsó méterekre ,,be is szállhat”. Tavaly komoly összeggel tudták támogatni a családot és Benedek Lászlót, remélik ez ezúttal is így lesz – ami a további kezelését nagyban segíteni fogja.További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek