14 partra sodródott delfin elpusztult Új-Zélandon

Legkevesebb 14 gömbfejű delfin elpusztult abból a több mint nyolcvanból, amelyek Új-Zélandon sodródtak a partra, Nelson város közelében – közölte szombaton a helyi természetvédelmi hatóság, hozzátéve, hogy félő, hogy más partszakaszokon is vetődtek partra delfinek.

A hatóság emberei ezért most átvizsgálják a Déli-sziget környékbeli partrészeit, esetleges további túlélők után kutatva.

“Nem tudjuk, hogy vissza tudtak-e úszni biztonságban a nyílt tengerre, vagy valahol máshol partra sodródtak” – mondta a természetvédők szóvivője, Trish Grant az AFP-nek. Mint mondta, a delfinek helyi idő szerint péntek kora délután kezdtek kisodródni Nelson környékén. A segítségükre siető állatvédők megpróbálták vizesen tartani őket, amíg az éjféli dagály vissza nem sodorta őket a tengerbe, ám 14 delfint már nem tudtak megmenteni. Attól tartanak azonban, hogy a dagály elmúlta után valahol ismét partot érnek az állatok.

Új-Zélandon nem ritka, hogy tengeri emlősök sodródjanak a partra, és az állatok többsége rendszerint elpusztul. A múlt hónapban 24 delfin pusztult el az ország északi részén, 2009 decemberében pedig több mint 120 állat vesztette életét két, egymástól független esetben. A tudomány egyelőre nem tud egyértelmű magyarázatot adni a jelenségre, de a legelterjedtebb elképzelés szerint valami megzavarja a navigációjukat, és emiatt úsznak a part felé a nyílt víz helyett.
– Független Hírügynökség –