13 települést söpört el a cunami

Cunami
Cunami
Salamon-szigetek – Egy nappal a pusztító földrengés és az azt követő szökőár után a Salamon-szigeteki hatóságok közölték, a katasztrófában legkevesebb 20 ember halt meg, többen eltűntek.

A cunami összesen 13 települést tett a földdel egyenlővé a Pápua-Új Guineától keletre fekvő csendes-óceáni szigetcsoporton.

A kormány szükségállapotot rendelt el a földrengés- és szökőár-sújtotta területeken a Salamon-szigetek nyugati tartományában. A mentőegységek közben folytaták a munkát esetleges túlélők után, ám az idő előrehaladtával egyre fogy a remény, hogy bárkit élve találjanak meg. A Salamon-szigetek rendőrségi szóvivője közölte, a nyugati tartományban 13 tengerparti települést elmosott a helyenként 5 méter magas szökőár, legkevesebb 20 ember meghalt, többen eltűntek. Az éjszakát több ezer ember a közeli magaslatokon töltötte.

A Salamon-szigetek közelében a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengés volt hétfőn. A rengés szökőárt okozott, a hullámok egyes helyeken 5 méter magasra emelkedve söpörtek végig a tengerparti településeken.

Korábbi cikkek: