Friss hírek

2011.03.25. 20:30

FÜHÜ ANNO: 2006. március 27. - Időkerék

<p>Öt évvel ezelőtt, 2006. március 27-én a Fővárosi Önkormányzatnak még ingyen sem kellett a városligeti Időkerék. Az ország uniós csatlakozására készült alkotásról 2011-ben még mindig nem mondott le végleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő.</p>

Öt évvel ezelőtt, 2006. március 27-én a Főpolgármesteri Kabinet úgy döntött, hogy az önkormányzat még úgy sem veszi át a budapesti Városligetben felállított Időkereket, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság ingyen átadná. Az indoklás szerint az építmény működtetési és fenntartási költsége évente több tízmillió forint. Az Időkereket 2004. május 1-jén, az uniós csatlakozás napján avatták fel a Műcsarnok melletti területen. Az idő múlását szimbolizáló alkotás 350 millió forintba került, és többször leállt, mert nem bírta a hideget, beázott, sőt egyszer a golyóálló üvege is betört.

2006. december 29-én az állam már olyan vállalkozót keresett az Időkerék üzemeltetéséhez, aki hasznosítaná is valamire. A pályázat célja az volt, hogy kevesebbe kerüljön, mint havi 900 ezer forint, amennyit költöttek rá. A vállalkozónak legalább 1 millió forintot kellett ajánlania a vagyonkezelői jogért és még minimum évi 1 milliót a használatért.

2007. január végéig egyetlen ajánlat érkezett a pályázatra a ferihegyi taxikat üzemeltető Zóna Zrt-től. A cég ügyvezető igazgatója, Veres István akkor elmondta: az Időkerékkel népszerűsíteni akarja Budapestet, mert a fővárosnak nincs olyan egyedi logója, amit például kulcstartókon vagy ajándéktárgyakon is lehetne használni. Sikeres pályázat esetén a taxis cég logója is az Időkerék lenne - tette hozzá. Az ajánlatot elutasították.

2007. nyarán új pályázatot írtak ki, de senkinek sem kellett az Időkerék. 2008. elején Szarvas városa felajánlotta, hogy befogadná a szerkezetet, de ezt sem találták jó ötletnek. A budapesti Városligetban azóta is ott áll a monstrum.

2011. február 1-jén a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) kijelentette, hogy nem gazdaságos és nem képvisel kulturális értéket az EU-csatlakozására épített Időkerék. Az új vezetés ezért nem is fordíttatta meg idén, pedig az EU soros elnöksége miatt az aktus még szimbolikus is lehetett volna. A Miniszterelnöki Hivatal annak idején nyomatékosította, hogy az Időkerék lehet Magyarország új szimbóluma - írta az Index. Az MNV azt is hozzátette, hogy a közeljövőben érdemi lépéseket tesz egy új hasznosítási forma érdekében, erről azonban nem tudni részleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!