122 ezren látták a francia tárlatot a Szépmûvészetiben

Vasárnap éjfélkor zárt a Degas-tól Picassóig címû tárlat, január 28-ától 122 ezeren nézték meg a kiállított 55 festményt a Szépmûvészeti Múzeumban – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Lévay Zoltán, a múzeum kommunikációs osztályvezetõ-helyettese. Hozzátette: szerdán kezdik el csomagolni a képeket, és várhatóan egy hétbe telik majd, mire az alkotások visszajutnak a moszkvai Puskin Múzeumba.

A tárlat január 28-án nyílt, és eredetileg árprilis 25-én zárt volna, de a kölcsönzõ moszkvai Puskin Múzeum jóvoltából május 2-án éjfélig tarthatott nyitva a tárlat. Az utolsó három napon a szokásosnál hosszabb nyitvatartással és színes kísérõprogramokkal várták a látogatókat. A képeket szerdán kezdik el csomagolni, és körülbelül egy héttel késõbb érnek majd Moszkvába.

A tárlaton többek között Courbet, Corot, Degas, Manet, Monet, Renoir, Gauguin, Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Cézanne, Matisse és Picasso remekmûveit lehetett megnézni. A kiállításon az impresszionizmus, a 19. század utolsó évtizedeinek szimbolizmusa, a fauve-ok és a kubisták által fémjelzett elsõ avantgárd mozgalmak fontosabb mûveivel találkozhattak a látogatók.