120 riasztást kaptak a tûzoltók országszerte

Összesen 120 riasztást kaptak a tûzoltók országszerte éjfél és délelõtt 11 óra között. Továbbra is a hóátfúvásos utak jelentik a legnagyobb gondot- mondta a Független Hírügynökségnek Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság sajtóügyeletese.

A legkritikusabb útszakaszok jelenleg Fejér megye mellékútjai, illetve Tolna megyében a Dunaföldvár és Paks közötti, az 55-ös számú fõúton Baja és Csávoly közötti szakaszok, valamint a 85-os fõút. Ezeken a részeken vagy egyáltalán nem, vagy csak nehezen lehet közlekedni. Kis-Guczi Péter hozzátette: a tûzoltók nem tudták kiszabadítani a vonatot, amely Csajág és Polgárdi között akadt el szombat reggel. Azért hívták õket a helyszínre, mert a mentésére indult mozdony nem tudta megközelíteni a szerelvényt a vasúti pályán lévõ hótorlasz miatt, de végül õk sem tudtak segíteni. Az érintett vonaton 15-en utaztak, õket a tûzoltók vitték el a polgárdi vasútállomásra.

A Fejér Megyei Rendõr-fõkapitányság tájékoztatása szerint már több száz bejelentés érkezett hozzájuk elakadt autókról, hóban ragadt jármûvekrõl. Több tucat olyan balesetet jeleztek eddig a rendõrségnek, ahol bár nem történt sérülés, a kocsinak baja lett. Az elsõdleges információk szerint Székesfehérváron, az egyik áruháznál körülbelül tíz autó ütközött össze. Azt, hogy hányan sérültek meg, egyelõre nem tudni, a forgalmat rendõrök irányítják.A kialakult helyzet miatt Fejér megyében összeült a Védelmi Bizottság: a katasztrófavédelem, a honvédség, a rendõrség, az önkormányzatok, illetve a megyei közgyûlés. A helyzet a délelõtthoz képest romlott, egyre több települést nem lehet megközelíteni, és egyre több út járhatatlan..

A Fejér megyébe tartó buszok nem biztos, hogy az eredeti célállomásra érkeznek meg, és vannak olyan járatok is, amelyek nem indulnak el. A megyei rendõr-kapitányság tájékoztatása szerint a kialakult helyzet miatt az M7-es autópálya Siófok – Budapest közötti szakasza ingyenesen használható. A rendõrség kéri, hogy aki teheti, ne induljon útnak.