12 napig élt egy víz alatti házban

Befejezte kísérletét szerdán egy ausztrál tudós, aki 12 napot töltött egy önfenntartó víz alatti kabinban. Lloyd Godson tengerbiológus a légmentesen lezárt épületben algák segítségével termelt oxigént, és egy “szobabicikli” segítségével generált áramot, és így látta el víz alatti lakását elektromossággal.

“Nagyon jó érezni a napsugarat és a szelet az arcomon”, mondta el Godson aki 12 napot töltött egy kilenc köbméteres dobozban egy, az ország dél-keleti részén található bányató fenekén. A férfi saját bevallása szerint jól bírta a bezártságot, bár azt elismerte, hogy a 12 napos kísérlet hatással volt az agyára. “Azt hittem jobban meg fog őrjíteni”, tette hozzá Godson.

A kísérletet az Australian Geographic magazin fizette. A fő célja az volt, hogy megvizsgálják milyen fizikai és pszichológiai hatása van a víz alatti elszigeteltségnek. A kísérleti alany szerepét játszó tudóst folyamatosan figyelték pszichológusok. Godson elmondta, hogy sok hasznos adatot gyűjtöttek össze a 12 nap alatt, amelyeket hosszabb tengeralatti vagy űrben tett utazások megtervezésekor tudnak majd felhasználni.

A vízalatti fémdobozban leteszteltek egy újfajta szerkezetet, ami algák segítségével termel oxigént, valamint kivonja a széndioxidot a levegőből. A 29 éves férfi az áramellátást egy pedálos generátor segítségével oldotta meg, így használni tudta laptopját.