12 millió forint hiányzik az új óvoda felépítéséhez

A régi, életveszélyes óvodában kezdik a tanévet a berekböszörményi óvodások. Bár az új óvoda építése már a befejezéséhez közeledik, pénzhiány miatt egyelőre nem tudni, elkészül–e október végére, a tervezett határidőre.

Nem lesz egy nyugodt percem sem, amíg a régi óvodában vannak a település legkisebb gyermekei – mondta Vajda Imre, Berekböszörmény polgármestere.

A mostani épületet egy ma már csaknem 100 éves parasztházból alakították ki annak idején, s már nagyon tönkrement. Az évtizedeken keresztül tódozott–fódozott épület már megszolgálta a maga idejét: a mennyezetet tartó gerendákat például már fel kellett húzatni. Az új óvodaépület már tető alatt van. A befejező szakasz utolsó üteme, a belső munkálatok vannak már csak hátra. Egyelőre azonban hiába pályáztunk az ehhez szükséges anyagi fedezetre.

Tartaléklistán

A száz gyermek befogadására alkalmas épület létrehozása összesen több mint 100 millió forintba kerül, és ebből az összegből már csak 12 millió forint hiányzik. Az eddigi munkálatok elvégzéséhez szükséges anyagi fedezetet többek között az Oktatási Minisztérium, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács és a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanács pályázatain nyerte a település önkormányzata.

A még hiányzó pénz egy részének, csaknem 10 millió forintnak az elnyerésére pályázatot nyújtottak be a megyei területfejlesztési tanácshoz, de ott már kétszer tartaléklistára kerültek. A legközelebbi döntés várhatóan szeptember második felében lesz.

Sok a gyermek

A megnövekedett gyermeklétszám miatt is hatalmas szükség van az új épületre – folytatta a polgármester. – A jelenleg 75 fős óvodánkba több mint 90 gyermek jelentkezett, így sokukat kénytelenek voltunk visszautasítani. Főként azokat a gyerekeket, akinek egyik vagy mindkét szülője otthon van, így lehetőségük lesz vigyázni a gyermekre. Sok esetben így az igazán hátrányos helyzetben lévő gyermekek nem járhatnak szeptembertől óvodába, pedig nekik lenne talán a legjobban szükségük erre.

A falu vezetősége már csak a nyertes pályázatban reménykedik. Ellenkező esetben továbbra is az életveszélyes óvodában töltik majd mindennapjaikat a gyermekek, a majdnem kész óvoda pedig kihasználatlanul áll majd.

Letölthető:

  • Korábbi cikkek [DOC 24 KB]”
  • Só.A.