12 éves gyereket öltek meg az afganisztáni NATO csapatok

Megöltek egy 12 éves gyereket a NATO csapatok Kabulban csütörtök este – jelentette be az afgán kormány pénteken. A NATO kötelékébe tartozó afganisztáni nemzetközi békefenntartó erők (ISAF) nem erősítették meg a hírt, mindössze annyit ismertek el, hogy történt egy incidens, amelyről a katonai rendőrség vizsgálatának lezárultáig nem nyilatkoznak.

A NATO csapatok tüzet nyitottak egy személyautóra, ami vagy meg akarta előzni a katonai konvojt vagy túl közel ment a katonákhoz – mondta az afgán belügyminisztérium szóvivője. Az egyik golyó eltalálta a kocsiban ülő 12 éves gyereket, aki szüleivel utazott – tette hozzá.

A lövöldözés az afgán fővárosból kivezető egyik olyan útszakaszon történt, ahol gyakoriak az öngyilkos merényletek a külföldi békefenntartók ellen. Az utóbbi időben megszaporodott merényletek miatt a NATO katonák a megszokottnál türelmetlenebbül reagálnak – az utóbbi hetekben több tucat civilt lőttek agyon a konvojok kísérése közben.

A legvéresebb akcióban nyolc afgán civil halt meg március elején a keleten fekvő Dzsalalabad mellett, miután az amerikai katonák egy öngyilkos merényletet követően tüzet nyitottak a helyszínre igyekvő emberekre. A katonák azt állítják, csak viszonozták a tüzet – a vizsgálat még nem zárult le. Pénteken egyébként ugyanezen az útszakaszon újabb öngyilkos merényletet követtek el a tálib lázadók – a merénylő meghalt, egy kisgyerek megsebesült, a katonáknak nem esett baja.

Az ISAF közben egy másik közleményben tudatta, hogy Khost keleti tartományban ez egyik konvoj halálra gázolt egy kisgyereket.